VZP podporuje projekt mobilních hospiců, přidá i kamenným ústavům

11.12.2014 14:02

Už v příštím roce by mohl odstartovat pilotní projekt, ve kterém by se Všeobecná zdravotní pojišťovna podílela na hrazení domácí hospicové péče v pěti až sedmi zařízeních na různých místech Česka. Takzvané mobilní hospice poskytují v domácím prostředí lékařskou, sociální a psychickou pomoc umírajícím a jejich rodinám, přičemž zdravotnický tým či jiná forma podpory jsou v případě potřeby dostupné 24 hodin denně sedm dní v týdnu.

VZP podporuje projekt mobilních hospiců, přidá i kamenným ústavům
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Starší se vyhřívají na sluníčku před Chrámem na krvi

„VZP se na přípravě pilotního projektu už několik měsíců podílí spolu s ministerstvem zdravotnictví, dalšími zdravotními pojišťovnami a společností paliativní medicíny. Počítáme s tím, že by měl být spuštěn v průběhu roku 2015,“ uvedl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Zúčastněné strany už se předběžně dohodly na úhradě péče. „V jednání nejsou žádné zásadní překážky, jde jen o to, že se nestihne termín od začátku roku. Čtyři měsíce nám totiž trvalo, než jsme se shodli na kompromisní úhradě. To se podařilo a pojišťovnám za to patří velká pochvala,“ citovala média Marka Uhlíře, ředitele pražského hospice Cesta domů.

Obvykle má mobilní hospic pacienta v péči po dobu dvou týdnů, čtvrtina až třetina pacientů jsou podle Marka Uhlíře lidé v produktivním věku. Celkem 22 organizací loni pečovalo o 1 106 terminálně nemocných pacientů, z nichž šest byly děti.

Domácí hospicová péče není v současné době ministerstvem zdravotnictví zařazena mezi péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění. Je proto jen dobrou vůlí zdravotních pojišťoven, že na ni jsou ochotny přispívat v rámci pilotního projektu.

Z dat dostupných například od VZP je přitom zřejmé, že nejsilnější zdravotní pojišťovna považuje péči o nemocné v terminálním stadiu za jednu z priorit. Vyplývá to například ze zdravotně pojistného plánu pro rok 2015, kdy VZP počítá s náklady na hospicovou péči ve výši 110 milionů korun. To je o 8,3 procenta víc než v roce 2013.

Novinkou pak pro klienty VZP není ani paliativní péče v domácím prostředí – tu má pojišťovna už historicky zajištěnou především prostřednictvím praktických lékařů, včetně agentur domácí péče. Jen v loňském roce za ni zaplatila 11,6 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…