Václav Havel bude mít další lavičku. Tentokrát v Plzni

14.08.2014 22:02

Plzeň by se mohla stát dalším místem, kde vznikne Lavička Václava Havla. Budování pamětních Laviček Václava Havla je světový projekt, na kterém se podílí architekt a designér Bořek Šípek. Pamětní místa jsou už kromě Česka také v USA, Španělsku či Irsku. Plzeňští radní dnes rozhodli vyčlenit 350.000 korun na vznik lavičky. Nápad ještě musí podpořit zastupitelé, řekl dnes novinářům primátor Martin Baxa (ODS).

Václav Havel bude mít další lavičku. Tentokrát v Plzni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lavička Václava Havla

Lavičku Václava Havla tvoří vždy dvě křesla spojená kulatým stolem, jehož středem prorůstá strom. Plzeň má předběžně vybráno několik míst, kde by mohla lavička být. „Musí to být buď místo, kde už lípa roste, nebo kde bychom ji vysadili," řekl primátor. Peníze na lavičku město získá z letošního hospodaření, v pololetí ušetřilo kolem 26 milionů korun. 

V Plzni se delší dobu vedla debata o pojmenování nějakého místa po Havlovi. Žádný z návrhů ale neprošel. Podporu nenašel nápad, aby se po Havlovi pojmenovalo nově postavené divadlo, neuspěl návrh jednoho ze zastupitelů na přejmenování náměstí Míru, nebo na to, aby Havlovo jméno nesla chystaná kulturní fabrika Světovar. 

Budování Havlových laviček koordinuje Knihovna Václava Havla. Cílem projektu je vytvoření sítě míst ve veřejném prostoru, která mohou přispět k setkávání. Míst, kde bude možné diskutovat a přemýšlet v duchu Havlových ideálů a životních postojů. Lavičky jsou už v Barceloně, Dublinu, Praze, Washingtonu a v Českých Budějovicích. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …