Václav Klaus promluvil o krizi na Ukrajině. Západní politiky opět nepotěšil

10.11.2014 17:34

Vinu na kritické situaci na Ukrajině nese do značné míry Západ, který se nabídkou asociační dohody s Evropskou unií pokusil uměle ovlivnit geopolitické směřování země. Ve svém projevu na dnešním jednání podvýboru pro EU britské Sněmovny lordů to řekl český exprezident Václav Klaus. Rusko podle něj o vyhrocení situace nestálo a do krize bylo pouze vtaženo.

Václav Klaus promluvil o krizi na Ukrajině. Západní politiky opět nepotěšil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Klaus přijel do Londýna na pozvání britských poslanců a promluvil o svém postoji k Ukrajině. Zdůraznil, že není zastáncem Ruska, ani prezidenta Vladimira Putina, nelíbí se mu prý ale „manipulativní propaganda“, která se v souvislosti s vyhrocenou situací na východě Ukrajiny objevila.

„Krize na Ukrajině je domácí záležitost, později však byla výrazně ovlivněna, či dokonce organizována ze zahraničí, ô domnívá se exprezident. Podle něj šlo a jde hlavně o boj o mocenskou dominanci ve východní Evropě, v němž jsou Ukrajinci jen „pasivními objekty“.

Vedení Ukrajiny prý nenabízí lidem na východě žádné politické řešení

Podle Klause lidé v západní Evropě nechápou, že Ukrajina je složitá a vnitřně rozdělená země, která nezvládla postkomunistickou transformaci v demokraticky fungující stát. Právě proto je podle něj logické, že nabídka přidružení k Evropské unii - tedy pokus násilně a uměle změnit geopolitickou orientaci Ukrajiny - skončil v podstatě tragicky, dalším rozštěpením a zkázou. „Ukrajina byla brzkou nabídkou přidružení k EU zneužita,“ míní exprezident.

„Západ přijal zjednodušenou interpretaci událostí na Ukrajině, podle něj způsobených ruskou agresí a vnitřní příčiny jsou přehlíženy,“ uvedl dále Klaus. Tento přístup prý ale situaci dál ztěžuje a ještě více destabilizuje zemi, jejíž vedení podle něj nenabízí lidem na východě žádné politické řešení a spoléhá jen na pokračování bojů a agresi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…