Václav Moravec o budoucnosti médií: Češi na to nejsou připraveni. Přijdou roboti

17.05.2020 9:50

Moderátor České televize Václav Moravec je přesvědčen, že část práce žurnalistů mohou vykonávat roboti. Je přesvědčen, že přijde doba, ve které se o kus novinářské práce postará umělá inteligence. Ale jsou na to Češi připravení? Podle Moravce nikoliv.

Václav Moravec o budoucnosti médií: Češi na to nejsou připraveni. Přijdou roboti
Foto: Screen ČT24
Popisek: Václav Moravec

Anketa

Byl by šéf ODS Petr Fiala dobrým premiérem?

3%
97%
hlasovalo: 33538 lidí
Pokrok se nedá zastavit. Přesvědčili se o tom dělníci, kteří na počátku 19. století ve Velké Británii rozbíjeli stroje, neboť jim zazlívali, že je připravují o práci.

Václav Moravec v rozhovoru pro magazín Finmag poznamenal, že se tento proces dotkne i žurnalistiky. I v tomto oboru prý začnou hrát větší roli stroje, resp. umělá inteligence, která člověka v některých novinářských činnostech nahradí.

Kupříkladu předpověď počasí či jiné podobně jednoduché texty v budoucnu mohou psát roboti.

Česká společnost na to však podle Moravce není připravena.

Myslím, že příliš ne. Veřejnost totiž ani není sofistikovaněji připravována na práci se síťovými digitálními médii. Učí se nejmladší generace v hodinách češtiny, jak se změnilo čtení nebo jak fungují emotikony? Změnila se výuka společenských věd, tak abychom si uvědomili, jak média utvářejí náš pohled na svět a na nejnovější dění? Není tady dostatečná osvěta ani pro starší generace, protože i celoživotní vzdělávání je důležitá věc. A teď do toho ještě hoďte umělou inteligenci v žurnalistice. Míra času, který trávíme ponořeni do médií, vůbec neodpovídá našim kompetencím a našim teoretickým poznatkům o tom, jak síťová digitální média fungují nebo jak se pod jejich tlakem proměňuje jazyk. Co vám budu povídat, vy sami to víte nejlépe, protože jste oběťmi tuzemského vzdělávacího systému. Nabízí vám něco takového?“ otázal se v rozhovoru Moravec.

Je přesvědčen, že žáci a studenti by se měli učit o vlivu médií na společnost napříč předměty. V dějepise by se studenti mohli dozvídat o historii médií, v základech společenských věd či v občanské výchově by se zase mohli dozvědět něco o vlivu médií na společnost. Obává se však, že zatím se toho žáci a studenti mnoho o médiích a mediální gramotnosti nedozvídají.

Zdůraznil však také, že v některých ohledech novináře nahradit nepůjde. Třeba při psaní analýz a podobných složitějších textů. Jinými slovy, textů s přidanou hodnotou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…