Václav Moravec prý objevil další Babišův skandál. Zjistili jsme k tomu více

12.07.2015 15:17

Václav Moravec ve svém nedělním pořadu zmínil další problém, který prý může mít Andrej Babiš. Státní podnik Mero, který je ministrovi financí podřízen a do něhož najmenoval osoby podle některých zdrojů přímo spojené s jeho podnikatelskou minulostí, totiž vypověděl smlouvu dosavadnímu poskytovateli pojištění a obrátil se na zprostředkovatele, aby firmě pomohl s nalezením nového poskytovatele. Jenže firma, na kterou se obrátil, má prý také nápadně blízko ke hnutí ANO.

Václav Moravec prý objevil další Babišův skandál. Zjistili jsme k tomu více
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš

Státní podnik Mero zajišťuje správu ropných rezerv České republiky. Společně s firmou Čepro a gigantem ČEZ patří k nejsledovanějším státním podnikům už proto, že působí ve strategické oblasti energetiky. Státní firmy jsou ze zákona podřízeny Ministerstvu financí.

Když se stal na začátku roku 2014 ministrem financí Andrej Babiš, od počátku avizoval, že si chce hospodaření státních firem důkladně prověřit. V červnu 2014 pak učinil v Meru zásadní změny v dozorčí radě, dohlížející na řízení podniku. Byla zeštíhlena z osmi členů na pět a byly do ní dosazeny čtyři nové osoby. Podle ekonomického webu E15 šlo o Babišovy sympatizanty. Byli to kromě úředníka Ministerstva financí Petra Blažka též Ivan Souček, Stanislav Bruna a Otakar Krejsa. Poslední dva měli působit ve společnosti Unipetrol v době, kdy ji ovládal Babišův Agrofert. (Babiš koncern převzal po vítězství v privatizačním tendru, po několika měsících si ale nákup rozmyslel a státu firmu vrátil. „Jeho“ manažeři se ovšem ve firmě drželi několik dalších let.)

V prosinci pak Babiš odvolal dlouholetého generálního ředitele Mera Jaroslava Pantůčka, s ním museli představenstvo firmy opustit i Libor Lukášek a Vlastimil Boura. Místo nich byli do představenstva dosazeni právě Bruna a Krejsa, členové dozorčí rady. „Stanislav Bruna a Otakar Krejsa jsou předními odborníky v oboru zpracování ropy. V polovině loňského roku byli jmenováni do dozorčí rady společnosti Mero, a získali tak dostatečný přehled o činnosti firmy pro naplnění požadovaných úkolů jediného akcionáře a zajištění ropné bezpečnosti státu,“ uvedl k tomu tehdy mluvčí Ministerstva financí. Bruna se později stal generálním ředitelem, Krejsa zodpovídá za strategický rozvoj společnosti.

V Otázkách Václava Moravce nyní poprvé zazněla informace, že vedení firmy Mero se rozhodlo vypovědět smlouvu dosavadnímu poskytovateli pojištění, a vypsat tendr na nového poskytovatele. K tomu si sjednalo na spolupráci pojišťovacího zprostředkovatele, firmu RESPECT a.s. Způsob výběru tohoto zprostředkovatele měl podle ČT být problematický, více to však v pořadu rozebíráno nebylo.

Společnost RESPECT a.s. má přitom dlouhodobě blízko k Andreji Babišovi. Zprostředkovávala totiž pojišťovací služby pro celou skupinu Agrofert, čítající čtyřicet tisíc zaměstnanců, jak ParlamentníListy.cz zjistily například z webu odborářů firmy Deza.

Firma byla založena v roce 1993 a stále v ní působí její zakladatel Zdeněk Reibl. V posledních letech ve společnosti jako členka představenstva působí také jeho dcera Kateřina Reiblová. Ta se letos na jaře stala historicky první předsedkyní mládežnické organizace Babišova hnutí „Mladé ANO“.

Když ANO slavilo první máj, Andrej Babiš na svůj Twitter zavěsil svou fotografii s předsedkyní Reiblovou a obdivným vyznáním.


Andrej Babiš@AndrejBabis 1. 5.

 

Kateřina Reiblová je nová šéfka Mladého ANO. Energická, sympatická, usměvavá. Měla skvělý projev.

Trvalý odkaz na vložený obrázek

Foto: Twitter Andreje Babiše

Miroslav Kalousek se k této konkrétní kauze nechtěl příliš vyjadřovat, podle něj má Andrej Babiš takovýchto problémů mnohem větší množství. Připomněl například, že samotný Babišův Agrofert si v roce 2010 jako obchodní činnost nechal zapsat i poskytování pojištění. „Takových věcí je mnoho,“ shrnul exministr financí.

Opatrný byl i expremiér Rusnok: „Asi je to formálně všechno v pořádku. Ale ne vše, co je legální, je taky morální,“ připomněl.

„To vyhodnotí voliči. Pokud tedy ještě budou nějaké volby, zakončil debatu se smíchem Václav Moravec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…