Václavák skončil strkanicí kvůli ukrajinské vlajce na muzeu

11.03.2023 18:22 | On-line

Několik stovek demonstrantů se po skončení sobotní demonstrace „Česko proti bídě“ na pražském Václavském náměstí přesunulo před Národní muzeum, kde žádali sundání ukrajinské vlajky. Střetli se zde ale se zastánci Ukrajiny. Demonstranty rozehnali těžkooděnci.

Václavák skončil strkanicí kvůli ukrajinské vlajce na muzeu
Foto: Facebook Jan Fišera
Popisek: Demonstrace Česko proti bídě na Václavském náměstí

Demonstrace, která začala ve 14:00, trvala tři hodiny. Po ní se pak část protestujících vydala k Národnímu muzeu s cílem sundat ukrajinskou vlajku, k tomu někteří protestující svolávali v davu už v samotném průběhu demonstrace Česko proti bídě.

Skupina protivládních demonstrantů po páté hodině odpoledne zamířila k Národnímu muzeu, kde už byli zastánci Ukrajiny a EU připraveni bránit ukrajinskou vlajku před jejím sundáním. „Sundejte tu vlajku, nebo ji sundáme my,“ vyzývali je protestující. Obránci ukrajinské vlajky v rukou drželi vlajky Ukrajiny a EU, s sebou měli i transparenty vyjadřující podporu NATO.

Na místě si obě celkem početné skupiny vyměňovaly ostré názory, bylo vidět, že dav je plný emocí.. Protivládní demonstranti za žádnou cenu nechtěli uhnout a trvali na výměně ukrajinské vlajky za českou.

Vášně se snažili mírnit přítomní policisté, vyzvali lidi k odchodu, na místě museli zasahovat i těžkooděnci, kteří zablokovali vstup do muzea. Došlo ke strkanicím a k vytlačování demonstrantů před Národním muzeem. Některé lidi policisté zatkli a v poutech odvedli do prostor muzea. Lidé na policisty kříčeli hesla jako za sametové revoluce – „máme holé ruce“. Přesto to někteří policisté schytávali od demonstrantů českými vlajkami do helem na hlavě.

Nakonec se zhruba po půlhodině policii podařilo demonstranty rozehnat a ukrajinská vlajka zůstává na budově Národního muzea.

Mnoho účastníků drželo české vlajky, někteří měli transparenty žádající demisi vlády. Po Opletalovu ulici lidé stáli po celé šířce náměstí, pod ní už byl dav řidší. Desítky lidí protest sledovaly z prostoru před vchodem do Národního muzea. Na transparentech měli lidé také nápisy „Pryč s Fialovým šaškostrojem“, „Odírají stát, sobě přidávají“, „Stop válce, stop NATO“. Pískali na píšťalky, skandovali „Hanba!“, „Demisi!“,  „Šmejdi“.

Policie na dotaz ČTK nechtěla odhadovat počet účastníků, zhruba v 15:30 uvedla, že nezaznamenala žádné konflikty.

„Dnes jsme se přišli shromáždit, abychom se téhle bídě postavili. Aby nám už nikdy nevládli vysílači signálů, pletačky svetrů, majitelky kabelkových tanků nebo hráči vojenských simulací na mobilních telefonech. Aby už nikdy nevládly v téhle zemi zájmy nadnárodních korporací, ale aby nám vládla vláda, která bude mít na prvním místě zájmy občanů České republiky,“ řekl právník Rajchl.

Na závěr akce uvedl, že pokud vláda do 10. dubna nepřijme požadavky jeho strany nebo pokud vláda nepodá demisi, uskuteční se 16. dubna další demonstrace na Václavském náměstí, jež přejde v blokádu vládních budov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

provokatéři, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNelinka Zelinka , 11.03.2023 19:06:39
Policie zatkla před muzeem 15 provokatérů z Milionu chvilek.Není to kontraproduktivní.Chtěli údajně nechat sundat ukrajinskou vlajku.Kde byla naše slavná policie, když se sundavala prezidentská standarda?

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…