Vakcíny a dezinformace? Langšádlová vyslala vážné varování

28.01.2020 15:15

Sněmovnu čekají další jednání o zákonech. A jednotlivé strany na tiskových konferencích tradičně prezentovaly to, co na nadcházející schůzi považují za podstatné. Poslanec hnutí STAN Petr Gazdík přiznal, že politici selhávají v oblasti státních maturit a poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová důrazně varovala před hybridními hrozbami, např. před dezinformacemi o očkování.

Vakcíny a dezinformace? Langšádlová vyslala vážné varování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová

Anketa

Chcete zrušit Českou televizi?

94%
6%
hlasovalo: 46897 lidí
Poslankyně Jana Krutáková (STAN) zmínila vodní zákon, který má pomoci řešit problémy se suchem. „Měli bychom začít vodu recyklovat, jako např. v Izraeli, kde mají s recyklací vody bohaté zkušenosti,“ zdůraznila dáma. Starostové proto hodlají legislativně zpřesnit, co je tzv. šedá voda. Je to např. voda, která zůstane ve vaně po koupání a po jistých úpravách by mohla být používána např. k zalévání rostlin.

Její stranický kolega Petr Gazdík, který se věnoval státním maturitám, konstatoval, že politici i odborníci v této oblasti selhávají. Rodiče i studenti prý žijí v nejistotě, jak to se státní maturitou bude. Ta nejistota je to nejhorší, co můžeme jako vzkaz jako politici do škol poslat. Obecně, my politici a odborná veřejnost tady v posledních deseti letech selháváme, protože vlastně jako dospělí říkáme těm studentům, že vlastně nevíme, jak má vypadat státní maturita,“ konstatoval Gazdík s tím, že státní maturitu provází jakási pachuť, kterou je třeba odstranit.

Vyzval ministra školství Roberta Plagu, aby svolal k tomuto tématu kulatý stůl, na němž bude řečeno, jak budou maturity vypadat v příštích deseti letech.

Předseda STAN Vít Rakušan využil slov předsedy vlády Andreje Babiše (ANO).

My budeme reagovat na slova pana premiéra, který rozčíleně máchal rukama a říkal, že někde musí být nějaká vina,“ začal Gazdík. Posléze připomněl, že úředníci na krajích a obcích nesou odpovědnost za své konání a je na čase, aby se totéž týkalo i úředníků např. na ministerstvech. „Pokud úředník způsobí škodu, má za to nést zodpovědnost,“ zdůraznil Rakušan.

Po zástupcích STAN předstoupili před novináře také poslanci TOP 09. Vedle předsedkyně strany Markéty Pekarové Adamové promluvil také Dominik Feri a Helena Langšádlová.

Langšádlová upozornila, že se tento týden bude hlasovat o zřízení vyšetřování k hybridním hrozbám.

„My jsme v posledních měsících byli svědky toho, že se tady projevují rizika, jako jsou např. kybernetické útoky nebo šíření dezinformací. Já bych chtěla říci, že i toto jsou hybridní hrozby,“ upozornila poslankyně. „Viděli jsme to např. při útoku na benešovskou nemocnici nebo při šíření dezinformací ohledně očkování; jejím následkem je nízká proočkovanost a např. šíření spalniček. Ano, i takto můžou vypadat hybridní hrozby,“ upozornila na reálné nebezpečí Langšádlová.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Vyšetřovací komise by tyto typy hrozeb měla popsat, měla by vyhodnotit slabá místa české společnosti a navrhnout taková opatření, díky nimž bude Česká republika vůči těmto hrozbám odolnější.

„Já věřím, že kolegové, kterým ještě budu posílat dopis v této otázce, vyhodnotí stejně jako já, že tyto hrozby jsou opravdu závažné a že se dosud jimi na půdě Poslanecké sněmovny nikdo nezabývá a že tedy je na čase zřídit tuto komisi.“ Ta by prý v žádném případě nekopírovala práci Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Feri věnoval pozornost poplatkům z těžby, které vláda drancuje na místo toho, aby je nechala v zatížených regionech. TOP 09 prý proto hodlá vznést požadavek v tomto směru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…