Valachová a obviněná náměstkyně: Bydlely spolu, popíjely spolu a ještě je tu příhoda s limuzínou, píší noviny

17.08.2017 7:43

Vesnické kluby se potýkají s nedostatkem financí. A to přitom vláda rozhodla, že letos pošle do sportu o dvě miliardy korun víc, než se plánovalo. Jenže jako supi se na peníze slétli šéf České unie sportu Miroslav Jansta a předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta a dotační kauza byla na světě. Výsledkem kauzy je několik obviněných, kromě Pelty a Jansty také Fotbalová asociace, Česká unie sportu či bývalá náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová. Píše o tom MF Dnes.

Valachová a obviněná náměstkyně: Bydlely spolu, popíjely spolu a ještě je tu příhoda s limuzínou, píší noviny
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Ministryně Kateřina Valachová v Opavě

A právě na Kratochvílovou se dnešní vydání zaměřuje více. Již příchod Kratochvílové na ministerstvo školství totiž vyvolává pochybnosti. Resort totiž podle deníku odmítá zveřejnit písemnou práci, díky níž se žena do funkce dostala. 

Kratochvílová měla přitom blízko nejen ke spoluobviněnému Peltovi, ale také k samotné ministryni. V minulosti působila ve funkci ředitelky její kanceláře. A známá je například „kauza“, kdy se spuštěným majáčkem doprovázela vládní limuzínou sanitku, která převážela ministryni Valachovou poté, co se jí udělalo nevolno. 

Obě ženy byly podle všeho vskutku blízké přítelkyně z Brna. V Praze spolu sdílely jeden byt, předtím společně také pracovaly na Úřadu vlády. MF Dnes pak přináší snímek z prostředí restaurace, kde celkem čtyř ženy společně sedí v prostoru, jenž vypadá jako restaurace či vinárna. Usmívají se, na stole jsou sklenice vína.

Kvůli celé dotační kauze nyní strádají statisíce sportovců, dokonce hrozí, že – nepřijde-li v krátké době dost peněz – Česká unie sportu bude muset zavřít některé okresní pobočky. „Většina peněz z dotací ve sportu nebyla dodneška vyplacena,“ uvedl místopředseda sportovní unie Marek Hájek. Jansta se k celé věci nyní vyjadřovat nechtěl. 
 
Jansta se totiž v únoru rozhodl, že chce více peněz, než o kterých se doslechl, že by jeho Unie měla dostat. Začal lobbovat, na úkor Českého olympijského výboru. Mimo jiné, jak informují média, měl napsat SMS Kratochvílové, v níž zaznělo, že olympijský výbor je potřeba pokrátit.
 
Podle právníka České unie sportu Prokopa Beneše však byl Jansta členem ministerských poradních komisí, takže jeho rozhovory o penězích nebyly nic pokoutného. Policie si však myslí, že intervence Miroslava Jansty ve prospěch České unie sportu byly zneužitím pravomoci ze strany náměstkyně Kratochvílové a zjednáním výhody při zadání veřejné zakázky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…