Válek připomínal 19 let v EU: Citát z Havla, iluze o neutralitě a český šovinismus. Naděje v mladých

02.05.2023 22:03 | Ze sítí

„O tom, jaká bude Evropa, totiž rozhodujeme i my.“ Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se ve svém facebookovém komentáři dojímal nad benefity, které nám přinesl náš vstup do Evropské unie. „Pojďme věnovat energii tomu, aby naše pozice v současné sedmadvacítce byla v následujících letech a dekádách ještě silnější,“ vyzýval v rámci připomínky výročí devatenácti let v EU.

Válek připomínal 19 let v EU: Citát z Havla, iluze o neutralitě a český šovinismus. Naděje v mladých
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

„1. 5. 2004 jsme se vrátili do Evropy. Za těch devatenáct let se toho opravdu hodně změnilo. Ze země, která si za sebou táhla železnou kouli v podobě čtyři dekády trvající kulturní, intelektuální a environmentální devastace komunistickým režimem, se stal hrdý suverén a platný člen společenství vyspělých zemí. Solidarita s ukrajinskými uprchlíky je toho důkazem.

Naučili jsme se využívat výhody volného trhu, bezproblémového přeshraničního pohybu osob, zboží i služeb, a samozřejmě i svobody v nespočtu jejích podob. I my, kteří pamatujeme dobu před rokem 2004 i před rokem 1989, jsme tyhle benefity přijali za své a rychle si na ně zvykli,“ shrnuje ministr Válek.

A dodal: „O těch, kterým je dnes dvacet nebo méně, ani nemluvím. Ti už jinou realitu ani neznají, a to je dobře. Jsou tak imunní – a teď si s dovolením vypůjčím slova Václava Havla – vůči všem iluzím o jakési lišácké neutralitě, jakož i typům českého šovinismu. Prezident Havel proti těmto formám izolacionismu a provincionalismu bojoval. Po jeho odchodu czexitáři na čas opanovali veřejný prostor, ale aktuální situace ukázala, jak krátkozraká byla jejich vize.“

„Nemá smysl o ní dál diskutovat, místo toho pojďme věnovat energii tomu, aby naše pozice v současné sedmadvacítce byla v následujících letech a dekádách ještě silnější,“ zakončil Vlastimil Válek, šéf resortu zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

/rofesor dohrál tankovou bitvu , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJamščik , 03.05.2023 0:07:22
a potěšil se pohledem na model tanku od válečnice Černochové. Tankové bitvy, to je divná záliba pro lékaře. Možná, že v dětství trhal mouchám křídla a nožičky. U Černochové tato záliba zřejmě trvá dosud. Pravdu má Válek v jednom. Vrátili jsme se do Evropy, která se stala nesvéprávným vazalem USA. Naděje takových jako jsou Válek a pětidemoličníci jsou v mladých. Tedy pouze v těch mladých s vymytými mozky. Našteští jsou tu i jiní mladí, kteří jsou skutečnou nadějí národa. Ti v EU ani v NATO nevidí budoucnost, ale nástroje nadvlády a kontroly nad Evropou. A je jim jasné, že ne od ruských zdrojů, ale od zločinné politiky USA se musí Evropa definitivně odstřihnout. Konflikt Ukrajina - Rusko byl cíleně vyprovokován americkými deprivanty. Ti se neštítili podporou pohrobků ukrajinských SS a banderovců vzkřísit na Ukrajině nacismus a vehnat dva slovanské státy do bratrovražedné války. A jako na každé válce vedené mimo území USA opět pohádkově vydělávají. Evropa potřebuje mír a ne války za zájmy válečných štváčů z USA. Čapkův lékař Galén léčil lidi a byl pro mír. Válek se chytl politiky a protiruské hysterie. Divný lékař, říkám já.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky pátrání po její minulosti seznám…