Válka? To by byla apokalypsa! Hlas z Hradu k rusko-ukrajinské krizi

21.02.2022 15:58

„Jsme v situaci, kdy jsou ve světě jaderné zbraně, takový konflikt by byl apokalypsou,“ řekl v rozhovoru Rádia Zet hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Hovořil také o kontrole Národního bezpečnostního úřadu, která nyní probíhá na Pražském hradě.

Válka? To by byla apokalypsa! Hlas z Hradu k rusko-ukrajinské krizi
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jiří Ovčáček

„Nejsem kontrolor, takže nemohu očekávat a vyvolávat jakákoliv očekávání, mohu pouze odkázat na to, že NBÚ už prováděl několikero kontrol na Pražském hradě a nebyly shledány žádné závady, žádná pochybení. Mohu odkázat na předchozí kontroly. To, že teď kontrola probíhá, považuji za věc ve své podstatě standardní, vzhledem k tomu, že není první kontrolou, která na Pražském hradě proběhla, ačkoliv byla vyvolána určitým usnesením poslanců,“ sdělil Ovčáček nejprve k dnes zahájené kontrole, jak Kancelář prezidenta republiky dodržuje právní předpisy v oblasti ochrany utajovaných informací. Kontroly NBÚ a Ministerstva vnitra na Hradě doporučil začátkem února sněmovní bezpečnostní výbor – a to kvůli skartování tajné zprávy o zapojení ruských tajných agentů do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Kontroly mají prověřit dodržování požadavků na ochranu utajovaných informací na Hradě.

Anketa

Pokud bude Petr Pavel opravdu kandidovat na prezidenta,...

hlasovalo: 18357 lidí
Ovčáček následně seznámil posluchače s tím, jakým pravidlům podléhá hlava státu, když dostane tajnou zprávu. „Pan prezident je příjemcem zpráv tajných služeb nebo zpravodajských služeb. To je věc, která je dána. Samotné nakládání s utajovanými skutečnostmi podléhá velice přísnému řádu, přísným regulím, které Pražský hrad dodržuje. To ostatně kontrolovaly i předchozí kontroly. Ta současná je vyvolaná aktuální situací, spíše politickou situací, určitým vzrušením, které se objevilo. Ale osobně považuji celou věc za zbytečné rozviřování celé záležitosti. Ale nechť proběhne kontrola, to je důležité. Nechci teď hovořit o tom, jaký bude výsledek. To ani nemohu vědět. Ale znovu opakuji: Prezident republiky je příjemcem zpráv tajných služeb a za druhé: Na Pražském hradě jsou samozřejmě pravidla, která jsou dána při nakládání s utajovanými skutečnostmi,“ dodal. 

A je možné, že by tato kontrola byla na politickou objednávku? „Doufám, že tomu tak není, protože to by nebylo dobrou zprávou pro celou Českou republiku, pokud by něco takového bylo možné. Myslím si, že je tady důležité nechat pracovat kontrolu – a pokud se podivuji jiným médiím, která se z této záležitosti snaží udělat záležitost světaborného významu, takhle bych to rozhodně neviděl. Co je třeba zdůraznit, a to říkal i pan prezident, tady se kdosi snažil vyvolávat dojem, že ona předmětná zpráva jako by zmizela ze světa. Tak tomu samozřejmě vůbec není. Držitelů těchto významných zpráv je více, takže nedošlo k nenávratné ztrátě dokumentu, to je nesmysl. Proto celou záležitost považuji spíš za bouři ve sklenici vody. V každém případě také pan prezident upozornil, že se ve své podstatě té předmětné zprávy objevil v jistých médiích, což je poněkud zvláštní,“ sdělil Ovčáček, že celý příběh je zvláštní. 

„Na Pražském hradě probíhá standardní provoz. Opravdu neočekávejte, že by tady byl nějaký rozruch. Kancelář prezidenta republiky samozřejmě vychází vstříc Národnímu bezpečnostnímu úřadu, takže to, co navenek možná vypadá dramaticky, probíhá naprosto v poklidu a na profesionální úrovni,“ sdělil Ovčáček.

Následně se Ovčáček také věnoval situaci na rusko-ukrajinských hranicích a reprodukoval slova hlavy státu. „Pan prezident dlouhodobě podporuje mírová řešení konfliktu. To znamená jednání, nalézání společného východiska, myslím si, že to je důležité zdůraznit. Ostatně i pan prezident sám dokázal, že je člověkem, který upřednostňuje mírová řešení, když před nedávnou dobou, je to několik měsíců, provedl veřejné pokání za bombardování Jugoslávie. To znamená, že pan prezident upřednostňuje veškerá jednání, která povedou k vyřešení celé třeskuté situace týkající se Ukrajiny. To je třeba zdůraznit. Možná je trošku škoda, že ve veřejném prostoru se hodně mluví o válce, ale nesmírně málo se hovoří o míru. V tomto směru je velmi vzácné, že například papež František apeluje na světové vůdce, aby nalézali cestu k míru, cestu ke smíru. Cestu, která by znamenala, že nedojde k poškození kohokoliv, ale bude nalezeno kompromisní řešení,“ podotkl Ovčáček.

Anketa

Je dnešní situace Ukrajiny stejná jako situace Československa roku 1938?

hlasovalo: 48688 lidí
„Pan prezident už situaci okomentoval v nedávném rozhovoru pro MF Dnes, hovořil také o těchto záležitostech s předsedou vlády, panem Petrem Fialou, ale upřímně řečeno, to vyjednávání, to jednání o zachování míru, je teď především v rukou světových státníků, to znamená amerického prezidenta, ruského prezidenta. Tady je důležité, že zapojeny jsou i Francie a Německo. Důležité také je, že zapojena je Ukrajina a že také Ukrajina je v procesu tohoto jednání. Není možné hovořit o jiné zemi, aniž by byla o těchto záležitostech spravena, zapojena. To je také důležité si uvědomit. Ale všechna tato jednání by měla mít jediný cíl, a to je mír. My žijeme v době, která vypadala jako doba, která už nepřinese žádné takové nebezpečí, a jak se ukazuje, není tomu tak, ačkoliv žijeme ve vyspělé, technologicky vyspělé i společensky vyspělé době. To znamená, tady pan prezident apeluje na jednání, které by přivedlo k řešení, které by neznamenalo válku,“ dodal Ovčáček.

„Pan prezident hovořil o tom – v době, kdy média byla plná datumů, kdy bude zahájena válka – tak pan prezident upozornil na to, že se tak nestane. Také se tak nestalo. Pan prezident hovořil o tom, že je možný nějaký lokální konflikt na východní Ukrajině, to je ta oblast Doněcka a Luhansku, ale v každém případě by Česká republika měla být připravena na všechny scénáře a úlohou České republiky vzhledem k historickým zkušenostem, které máme, by mělo být přispívat k nalezení mírového řešení. Je třeba si uvědomit, že nejsme jako v situaci před druhou světovou válkou, která se vedla konvenčními zbraněmi. Jsme v situaci, kdy ve světě jsou jaderné zbraně. A takový konflikt by byl apokalypsou,“ zakončil Ovčáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

dezinfománie

Dobrý den, zajímalo by mě, co si myslíte o tomto komentáři Zahradila -https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Zahradil-ODS-Zaznamenanihodne-vyrony-dezinfomanie-755567. Dále by mě zajímalo, co s těmi dezinformacemi pořád máte a co za ně vlastně považujete? Protože se zdá, že tato vl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádný Čech neuteče. 6 815 000 Kč za minibyt je jen začátek

12:45 Žádný Čech neuteče. 6 815 000 Kč za minibyt je jen začátek

Úrokové sazby klesají zatím jen pomalejším tempem a ani hypotéky příliš nezlevňují, což by mohlo vyv…