Válka a Green Deal. Pojedeme zpět do pekel, předpovídá Bašta pro rok 2022

02.01.2022 7:56

Někdejší velvyslanec ČR v Rusku a na Ukrajině, dnes poslanec SPD Jaroslav Bašta přemýšlí, co nás čeká v roce 2022. Prý to nebude moc veselé. Při pohledu na výzvu Komerční banky, aby Češi na Vánoce nejedli kapry, neboť jejich konzumace příliš zatěžuje životní prostředí, dospěl Bašta k závěru, že míříme do pekel. Tam nás podle Bašty vedle Green Dealu dožene i hrozící válka na Ukrajině.

Válka a Green Deal. Pojedeme zpět do pekel, předpovídá Bašta pro rok 2022
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

V posledních letech klade EU stále větší důraz na ozelenění své ekonomiky. Při pohledu na kampaň Komerční banky, kde si Češi, Moravané a Slezané vyslechli výzvu, aby ve jménu boje za lepší klima nejedli na Štědrý den kapry, dospěl Bašta k závěru, že se řítíme do pekel. Do pekel, jaká si pamatuje ještě z dob vlády komunistů, kdy ještě v 60. letech 20. století vázlo zásobování a lidé mnohdy marně stáli fronty na maso a další zboží.

„Začínám mít dojem, že symbolické kolo dějin se začíná vracet zpátky od věku hojnosti do doby poválečného nedostatku. Ten se u nás tenkrát protáhl až do počátku šedesátých let kvůli kolektivizaci zemědělství a problémům s tím spojených. Dnes pojedeme zpět do pekel kvůli podobné byrokraticky tvrdě prosazované reformě zvané Zelený úděl,“ napsal v textu pro První zprávy.cz

Do pekel nás podle Bašty požene nejen Green Deal a vysoká inflace, ale také hrozící válka na Ukrajině.

„Předsilvestrovský telefonát amerického a ruského prezidenta se totiž dá vyhodnotit i tak, že se více týkal vymezení formátu budoucího válečného konfliktu, nežli mírového urovnání situace. Podle interpretací obou stran rozhovoru se zdá, že jediné, na čem se oba prezidenti shodli, je nepoužití jaderných zbraní,“ pokračuje Bašta.

Při vzpomínce na to, že ruské obsazení ukrajinského poloostrova Krym proběhlo v roce 2014 v době zimní olympiády v Soči, Bašta usuzuje, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou by se mohla naplno rozhořet v době konání zimních olympijských her v Pekingu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…