Válka je zlo, nesouhlasím s dodáním zbraní Ukrajině. Lánský puč? To už je fuč, veršuje okresní šéf ČSSD z Kladna

09.03.2015 14:32

38. SJEZD ČSSD Podle předsedy okresní organizace ČSSD Kladno Zdeňka Syblíka je válečný konflikt na Ukrajině zlo, které nepřináší nic dobrého, pouze utrpení a nebezpečnou nervozitu. „Nesouhlasím ale s dodávkami zbraní do místa konfliktu a přiléváním oleje do ohně. Podporuji diplomatické mírové řešení celé této situace,“ řekl Syblík v rozhovoru ParlamentníchListů.cz týden před sjezdem ČSSD. A s jakými pocity bude na sjezd přicházet? „ČSSD musí být jednotná a pevná, musí být pro občany důvěryhodná. To znamená, že se nesmí opakovat šarvátky, kterých jsme byli svědky v minulosti,“ uvedl.

Válka je zlo, nesouhlasím s dodáním zbraní Ukrajině. Lánský puč? To už je fuč, veršuje okresní šéf ČSSD z Kladna
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Náměstek hejtmana Zdeněk Syblík gratuloval nejstarší klientce domovů seniorů v kraji

Co Vás napadá, když se zamýšlíte nad úspěchy a neúspěchy ČSSD v období od posledního sjezdu? V čem strana uspěla, v čem neuspěla? Kteří její na sjezdu zvolení funkcionáři se osvědčili a kteří za poslední dva roky selhali?

V období od posledního sjezdu ČSSD v Ostravě byla ČSSD celkem úspěšná. Vyhrála volby do Poslanecké sněmovny a stala se nejsilnější koaliční politickou stranou ve vládě ČR. ČSSD převzala vládní odpovědnost a trpělivě prosazuje to, co slíbila občanům před volbami. Úspěchem pro ČSSD byly také volby do Evropského parlamentu. V těchto volbách ČSSD obhájila čtyři poslanecká křesla. Velkým úspěchem pro stranu potom byly volby senátní, což je důkazem toho, že ČSSD věnuje náležitou pozornost výběru kvalitních kandidátů.

Jak hodnotit postavení ČSSD ve vládě a výsledky plnění jejího programu v rámci vlády? Je vládní agenda dost levicová? Kteří členové vlády dělají čest ČSSD a kteří na svou práci nestačí? Je premiér dost důrazný vůči koaličním partnerům? Jaká témata a jakou agendu by měla strana ve vládě víc „tlačit“ a co se musí změnit ve fungování vládního kabinetu?

Plnění programu ČSSD osobně vnímám velice kladně. ČSSD prosadila sníženou sazbu DPH na léky, knihy, nenahraditelnou dětskou výživu, zavedení slevy na dani na druhé dítě, obnovila slevu na dani pro pracující důchodce, prosadila pravidelnou valorizaci důchodů, zrušila regulační poplatky u lékaře, zvyšuje minimální mzdu, přijala zákon o státní službě atd. Věřím, že v naplňování programu bude ČSSD dále pokračovat, protože v Poslanecké sněmovně je již celá řada návrhů zákonů v režimu projednávání.

Jak hodnotíte prezidenta republiky, který je bývalým předsedou ČSSD? V čem s ním souhlasíte a co mu vyčítáte? Slyšíte vůči prezidentovi na svém okrese spíše podpůrné, nebo odmítavé hlasy, přičemž se ptáme jak na hlasy z členské základny, tak širší veřejnosti?

Funkci prezidenta země je nutno respektovat. Každá osobnost v této funkci je tzv. originál. Je jím i Miloš Zeman, se kterým je nutno vést dialog a konzultace na důležitá témata.

Pokud se vrátíme do období tzv. lánského puče...Jak tuto událost zpětně reflektujete?

Tzv. lánský puč je tzv. fuč. Pro ČSSD nepříjemná zkušenost a jsem rád, že dnes je sociální demokracie sjednocená a silná. ČSSD má úspěšného předsedu a premiéra, a její hlavní úlohou je vkládat všechny síly ve prospěch občanů a zachování politické stability v České republice.

V posledním roce se široce debatuje o zahraniční politice, zejména v souvislosti s ukrajinskou krizí. Terčem kritiky bývá ministr zahraničí Lubomír Zaorálek za svou, dle některých členů ČSSD, příliš prozápadní pozici. Někteří představitelé ČSSD si přejí vyváženější pozici vůči Rusku. Pravicová opozice současně kritizovala Bohuslava Sobotku za „mnichovanství“, když si přál vyjednávat o výjimkách ze sankcí proti Rusku. Jak Vy hodnotíte všechny tyto i jiné aspekty politiky, kterou prosazovala, nebo by dle Vás měla prosazovat ČSSD v rámci krize na Ukrajině? Jak hodnotit Sobotku a Zaorálka?

Válečný konflikt je to největší zlo, které nepřináší nic dobrého, pouze utrpení a nebezpečnou nervozitu. Nesouhlasím s dodávkami zbraní do místa konfliktu a přiléváním oleje do ohně. Podporuji diplomatické mírové řešení celé této situace. Dohody se uzavírají proto, aby byly naplňovány. Stejně tak bychom měli trvat na naplňování minských dohod.

Jak hodnotíte práci hejtmanů, primátorů a dalších krajských a komunálních představitelů ČSSD? Které z nich považujete za dobře pracující a které ne? Co dle Vás řekly o jednotlivých organizacích a skupinách uvnitř strany komunální volby?

Hejtmani a primátoři odvádějí velmi zodpovědnou práci. Pracovní nasazení a čas, který obětují svému poslání, je obdivuhodný. Každý z nich působí v jiném regionu se svými specifiky. Každý z nich v rámci svého regionu řeší jiné a různé priority. Já hodnotím jejich práci kladně.

Prezident Zeman není pozván na sjezd ČSSD. Je to chyba? Měl by být pozván dodatečně? Případně, jste pro to, aby byl vznesen přímo na sjezdu požadavek na účast prezidenta?

Sjezd sociální demokracie má řešit sociálnědemokratickou politiku, vnitrostranická témata, další působení a směřování sociální demokracie apod. Nemyslím si, že bychom se vystupováním zástupců jiných politických stran nebo ústavních činitelů měli na sjezdu zabývat a řešit, co kdo tím, nebo oním, chtěl říci.

Kteří kandidáti mají jistý Váš osobní hlas při boji o funkce místopředsedů a 1. místopředsedy? A které kandidáty podpoří vaše okresní organizace? Podpora B. Sobotkovi, coby jedinému kandidátovi na předsedu, je z řad delegátů vašeho okresu bezvýhradná?

Nominace na funkce 1. místopředsedy a dalších místopředsedů byly prodiskutovány, projednány a schváleny většinou delegátů na okresních a krajských konferencích. Tyto nominace budou tedy podporovány mnou i naší okresní organizací. Podpora Bohuslava Sobotky delegáty našeho okresu na funkci předsedy je jednoznačná.

Které věci se dle Vás musí v ČSSD změnit, aby strana fungovala lépe? Dokáže při současném kurzu udržet svou pozici dominantní politické síly v České republice? Které hrozby jí tuto pozici mohou sebrat a jak se s nimi má strana vypořádat?

ČSSD musí být jednotná a pevná, musí být pro občany důvěryhodná. To znamená, že se nesmí opakovat šarvátky, kterých jsme byli svědky v minulosti a že musí vždy plnit to, co občanům slíbí. Po vnitrostranické linii bude důležité rozhodování o souvislostech vnitrostranického referenda a změnách ve Stanovách ČSSD.


 


 

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…