Válka na obzoru: Nahrávka Jandáka a dalších, byznys Babiše, syn Daniela Kroupy. Zděšený Marek Wollner a nejen on. Přehledně zde

06.12.2017 11:35

Web Pavla Šafra Forum24.cz a rovněž šéf Reportérů ČT Marek Wollner vyrazili na obranu novináře Janka Kroupy. Ten má podle nich být v Českém rozhlase terčem perzekucí kvůli svému článku o podnikání firmy Agrofert, kterou založil a do svěřenského fondu vložil premiér Andrej Babiš.

Válka na obzoru: Nahrávka Jandáka a dalších, byznys Babiše, syn Daniela Kroupy. Zděšený Marek Wollner a nejen on. Přehledně zde
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Pavel Šafr

 

Web Forum24.cz se nejprve vyjádřil prostřednictvím své editorky Johany Hovorkové. Ta popisovala, čemu musel Kroupa v rozhlase čelit, jak se nad jeho textem rozčiloval dokonce generální ředitel rozhlasu René Zavoral.

„Kroupa prý ředitele rozhlasu nepřesvědčil, že článek a rozhlasové vystoupení o neoprávněném hospodaření Agrofertu na tisíci hektarech pozemků není ‚účelovým antibabišovským tažením‘. Ředitel si prý již na toto téma ‚ostře promluvil‘ s ředitelem zpravodajství Janem Pokorným a ‚promluví si‘ prý i s Jankem Kroupou,“ popsala Hovorková dění v rozhlase.

Z dalšího textu pak vyplynulo, že Kroupův text, ačkoli byl nazvaný „Agrofert neoprávněně hospodaří na 1700 hektarech půdy“, přitom pojednával o tom, že hospodaření na popsané půdě ve skutečnosti není protiprávní, ale legislativně nejasné (jedná se o půdu, kde nejsou vyjasněné majetkové vztahy, třeba kvůli restitucím). Přitom podle textu není protiprávní na těchto pozemcích hospodařit, nepřijatelné je pouze čerpat na tuto zemědělskou plochu dotace.

Anketa

Za předpokladu, že ANO bude vůdčí silou případné koaliční vlády a její největší stranou,...

hlasovalo: 9713 lidí

Vedení rozhlasu Kroupovi vytýkalo, že téma zaměřil příliš na společnost Agrofert a nedal dostatek prostoru k vyjádření Agrární komoře a dalším zainteresovaným subjektům. Jako srovnání nabízeli věcný a fundovaný text, který k tématu zpracovala ČTK.

Na zasedání Rady Českého rozhlasu měl ředitel Zavoral pronést, že z toho, jak kauzu zpracoval novinář Kroupa, mu bylo „trochu stydno“. „Musím říci, že kauza, která v éteru a na našem iRozhlasu zazněla, vyzněla tak, že problém má pomalu jenom Agrofert,“ vyjádřil se. Je přitom prý zjevné, že kauza je složitější. V podobném duchu se vyjádřil i člen Rady Čro Vítězslav Jandák.

POSLECHNĚTE SI, JAK JEDNÁNÍ RADY PROBÍHALO.

Zavoral prý vše řešil interně s Kroupou i s ředitelem zpravodajství Janem Pokorným. „Nepřesvědčil mě on ani pan Kroupa svými argumenty, že ta kauza není nějakou účelovou záležitostí v jakémsi, teď to řeknu hodně otevřeně, antibabišovském tažení,“ shrnul jednání.

Účelovost kauzy na jednání Rady namítl i její člen Tomáš Kňourek. Toho Hovorková představila slovy: „Je známý svými texty pro server Parlamentní listy a Babiše se dlouhodobě zastává.“

Zavoral vše shrnul, že hodlá na Kroupu apelovat, aby příště více dodržoval principy média veřejné služby.

Následuje komentář Forum24.cz: „Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral jasně ukázal, že se potvrzují informace o tom, že veřejnoprávní rozhlas se chová v souladu se zájmy nastupujícího premiéra Andreje Babiše.“ Následuje ujištění, že Kroupa určitě na celé kauze pracoval dlouho a neprovinil se proti novinářské etice. Zdůraznění role Agrofertu je podle redakčního komentáře zcela logické a očekávat, že se bude stejně věnovat i daleko menším zemědělcům, je prý směšné.

CELÝ TEXT JOHANY HOVORKOVÉ ZDE

„Zavoral se nepostavil za svého novináře, naopak dává prostor názorům Vítězslava Jandáka, člověka blízkého prezidentu Miloši Zemanovi, a Tomáši Kňourkovi, zastánci všeho proruského a člověku, který pravidelně publikuje na dezinformačním serveru Parlamentní listy,“ shrnuje redakce ústy Hovorkové.

Zavorala je podle ní nutné vyzvat, aby umožnil svým zaměstnancům svobodně publikovat informace, týkající se nejmocnějšího politika v zemi.

A tato „nutná“ výzva řediteli Českého rozhlasu skutečně přišla a to prakticky obratem. Spolu s Hovorkovou ji sepsal šéfredaktor webu Forum24.cz Pavel Šafr.

Jste zavázán se touto listinou řídit...

Zavoralovi rovnou vzkazují, že jeho „promluvy“ s ředitelem zpravodajství Pokorným a redaktorem Kroupou si vykládají jako „zastrašování a požadování autocenzury“. Následně mu ocitovali sedmnáctý článek Listiny práv a svobod, pojednávající o svobodě projevu. „Tato ústavní listina je nadřazenou normou ostatním zákonům a zavazuje Vás jako držitele veřejného úřadu, abyste se jí řídil,“ hrozí mu.

Janek Kroupa se svým týmem podle nich postupoval v souladu s novinářskými principy a zkoumat podnikatelské poměry nastupujícího premiéra je prý hlavní úkol novinářů ve svobodné zemi.

CELÝ DOPIS SI PŘEČTĚTE ZDE

„Domníváme se, že jste svým jednáním zasáhl jak do ústavních práv vlastních novinářů, tak jste se také postavil proti principům, k jejichž dodržování se zavázala Česká republika,“ pokračují.

„Takové jednání je neetické, nedemokratické a je v rozporu s Vaší funkcí ředitele veřejnoprávního média. Bude-li takové jednání na půdě Rady Českého rozhlasu pokračovat, bude nezbytné hledat ústavní a zákonné možnosti ochrany práce novinářů,“ zakončují dopis ostrým varováním.

Podepsán je šéfredaktor Šafr a editorka Hovorková, tentokrát představena jako „předsedkyně spolku Free Czech Media“.

VÍCE O SPOLKU FREE CZECH MEDIA ZDE

A za Kroupu se postavil také Marek Wollner, šéf Reportérů ČT. „Vůbec se mi nelíbí, jak se vedení rozhlasu chová k Jankovi Kroupovi“, napsal na svůj Facebook.

Pak se vrátil ke Kňourkovým námitkám, zveřejněným v textu pro ParlamentníListy.cz.

„Námitky radního ČRo proti reportáži, zveřejněné už v neděli v Parlamentních listech, vypadají jako cílený odstřel nepohodlného novináře vlastního média,“ napsal Wollner. Podobně účelově prý argumentuje i ředitel Zavoral.

„Prosím vás, co to je za absurdní hledisko? To je teď nějaké nové pravidlo v žurnalistice? Když třeba, nedejbože, premiér (ať je jím kdokoli) přejede dítě na přechodu, budou muset novináři hledat všechny, kdo přejeli dítě na přechodu a uvádět jeho čin do správných souvislostí? Na co si to tady hrajeme?“ rozčílil se nad požadavky vyváženosti.

Tyto „zvláštní ohledy“ na vítěze letošních voleb se podle Wollnera jeví spíše jako umíráček svobodné žurnalistiky v Českém rozhlase.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…