Válku vyhrávají jen zbraně, řekl Porošenko v americkém Kongresu. Proto prosí o další dodávky

18.09.2014 19:15

Ukrajinský prezident Petro Porošenko promluvil k americkému Kongresu. Ve svém projevu zdůrazňoval, že Ukrajina potřebuje pomoc, a to vojenskou i ekonomickou. Prohlásil, že útok vůči jednomu státu je útokem vůči všem ostatním státům, neboť by mohlo v budoucnu dojít i na ně. Požádal proto politiky USA o zvláštní spojenecký status s Ukrajinou. Informuje o tom ČT.

Válku vyhrávají jen zbraně, řekl Porošenko v americkém Kongresu. Proto prosí o další dodávky
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

„Agrese proti jedné demokratické zemi je agresí proti všem," prohlásil. To se prý ukázalo i při sestřelení Boeingu MH 17, který podle prezidenta sestřelili proruští separatisté. Vzhledem k pomoci, které se podle všeho separatistům dostává ze strany Ruska, Porošenko ocenil i protiruské sankce Západu. Zdůraznil však, že je třeba vytrvat.

Stejně tak požádal o pomoc pro ukrajinskou armádu, protože především zbraně vyhrávají válku. Podle agentury Reuters USA poskytnou Ukrajině sedm milionů dolarů na humanitární pomoc a dalších 46 milionů dolarů na posílení obrany. Dosud Spojené státy poskytly pomoc ve výši 60 milionů. K výraznější vojenské podpoře se ale Západ nemá, kráčí právě spíše cestou protiruských sankcí.

Jané podpory se Porošenkovi dostalo při návštěvě Kanady. Tamní premiér Stephen Harper hovořil o nepřijatelné ruské okupaci ukrajinského území. Došlo také na rozhovory o vzniku zóny volného obchodu mezi Kanadou a Ukrajinou. I severní soused Spojených států navíc poskytne Ukrajině finanční pomoc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…