Vandasova bakalářka? Spíš agitka. Dostal dvojku

02.05.2012 11:02

Tomáš Vandas se rád odlišuje od řadových členů své strany, kteří vyřvávají rasistická hesla, občas se chlubí symboly hitlerovského Německa a účastní se bitek. Od roku 2010 se hlavním argumentem jeho povýšenosti stal vysokoškolský titul bakaláře, který podle vlastního životopisu získal „na univerzitě v Praze.“ Jeho akademické vzdělání však vzbuzuje pochybnosti.

Vandasova bakalářka? Spíš agitka. Dostal dvojku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Vandas pokřtil svou knižní prvotinu v kruhu nejbližších a za účasti bývalých poslanců SPR-RSČ

Podle zjištění serveru Aktuálně.cz Tomáš Vandas absolvoval soukromou Univerzitu Jana Amose Komenského. Redaktoři serveru si ve školní knihovně vyžádali Vandasovu bakalářskou práci a zjistili, že se jedná o kompilát citací a dokumentů Dělnické strany, kterou tehdy Vandas vedl. Strana byla pouhých pět dní po odevzdání práce (tedy ještě před její obhajobou) soudem zrušena.

Práce, pojednávající o vývoji českého pravicového extremismu, nese název „Rozpad SPR- RSČ a vznik politických následovníků“. Jak zjistil server Aktuálně.cz, univerzita po Vandasovi nevyžadovala výraznou reflexi činnosti českých nacionalistů, jeho práce je tedy spíše oslavnou agitkou. Přitom v té době (kolem medializovaného procesu s Dělnickou stranou před Nejvyšším správním soudem) už byly problematické aspekty této strany rozebírány nejen v médiích, ale i v akademických pramenech.

Odborníci: Jen cituje stranické dokumenty

„V práci byla opomenuta řada citlivých mediálně diskutovaných témat, například spolupráce Dělnické strany a Národního odporu zmiňovaná v oficiálních státních dokumentech, což objektivitu snižuje," zhodnotil pro Aktuálně.cz práci odborník na extrémismus Miroslav Mareš.

„Nestandardní už sám fakt, že autor práce píše o vlastní politické aktivitě, i když v českém prostředí to není zcela neobvyklé,“ cituje Aktuálně.cz politologa Mareše. Často podle něj chybí řádné citace zdrojů. „Například odstavec „Ochranných sborech Dělnické strany“ je zcela totožný s popisem jejich činnosti na webových stránkách DS, ale citace chybí,“ všímá si server.

Jako hlavní zdroj má práce prohlášení a další materiály Dělnické strany. „Autor například zmiňuje to, že ministerstvo vnitra v roce 2007 zařadilo znak DS - ozubené kolo - do brožury o extremistických symbolech. Následuje pak trojnásobně dlouhé doslovně citované prohlášení DS, která tento krok odmítá. Názor odborníka či samotného ministerstva chybí,“ píše Aktuálně.cz.

I podle dalších odborníků má Vandasova „bakalářka“ pochybnou úroveň. „Autor svoji expertizu opírá například o to, že měl možnost detailně poznat fungování SPR-RSČ i osobu Miroslava Sládka. Takováto osobní zkušenost ale zcela jistě nedostačuje jako zdroj informací pro vědeckou práci,“ zhodnotila jí Lenka Vochocová z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. „Na jiných místech autor zase de facto prosazuje svoji pravdu skrze vlastní vědeckou práci - to není obvyklé a mělo by to být odmítnuto jako nevědecké,“ doplňuje.

Univerzita: Dali jsme mu jen dvojku

Škola sama si za přijetím Vandasovy práce stojí. „Bakalářské práci Tomáše Vandase jsem v závěrečném posudku vyčetl absenci teoretického základu a kritičnosti ideologického zhodnocení působení jednotlivých subjektů,“ namítá vedoucí práce, politolog Lukáš Novotný. Proto se prý rozhodl ohodnotit Vandasovu práci pouze dvojkou. K dalšímu snižování hodnocení podle něj nebyl důvod, protože práce byla dostatečně dlouhá i správně formálně zpracovaná.

„Není zaujatá a je to psané s nadhledem,“ zhodnotil svou práci na dotaz Aktuálně.cz sám Vandas. „Myslím, že jsem odvedl dobrou práci.“ Ten již sepisuje další vědeckou práci, neboť na téže škole dokončuje navazující magisterské studium.

 

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …