Vánoční napětí mezi Velkou Británií a Ruskem: Lodě Jejího Veličenstva vyrazily do akce

27.12.2017 10:30

O vánočních svátcích bylo v britských vodách živo. Okolo ostrovního království projížděly ruské lodě. Britské námořnictvo ovšem dalo najevo, že si to nenechá líbit.

Vánoční napětí mezi Velkou Británií a Ruskem: Lodě Jejího Veličenstva vyrazily do akce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

Agentura Reuters přinesla zprávy o tom, že o vánočních svátcích bylo ruské námořnictvo aktivní ve vodách okolo britského ostrova. Námořnictvo Jejího Veličenstva však dalo najevo, že nenechá ruské lodě svými vodami cestovat jen tak. Ke slovu přišly britské lodě a helikoptéry.

Den před Štědrým dnem vyrazila fregata HMS St Albans k ruskému plavidlu Admirál Sergej Gorško. Loď plula poblíž britských vod v Severním moři. Britské námořnictvo z lodi během svátku nespustilo oči. 26. prosince v úterý se britská fregata vrátila do Portsmouthu. Do akce byla vyslána také HMS Tyne a helikoptéry, aby z okolí britských vod vyprovodily další ruskou loď.

Britský ministr obrany Gavin Williamson poslal světu vzkaz. „Nebudeme váhat při obraně našich vod a nebudeme tolerovat jakoukoli agresi,“ prohlásil člen britské vlády.

Tyto situace ukazují, že napětí mezi Velkou Británií a Ruskem nepolevuje. Podle Moskvy jsou vztahy s ostrovním královstvím chladné kvůli tomu, co dělá vláda Jejího Veličenstva, zatímco Britové říkají, že na vině je Rusko. Britský ministr zahraničí Boris Johnson nedávno poznamenal, že Rusové se pokoušejí o ovlivnění politické situace v celé řadě zemí. Jeho ruský protějšek Sergej Lavrov svého kolegu vyzval, aby svá tvrzení doložil. Prý o tom neexistují důkazy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…