Varoval před Huawei, a teď ho Babišova vláda vyrazila. Šéf NÚKIB končí

16.12.2019 14:12

Vláda na dnešním zasedání odvolala z funkce ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Dušana Navrátila. Informoval o tom Deník N, kterému to potvrdily dva zdroje.

Varoval před Huawei, a teď ho Babišova vláda vyrazila. Šéf NÚKIB končí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády bez ministrů koaliční ČSSD. Ti byli na jednání předsednictva své strany o setrvání ve vládě

Podle informací deníku Právo a Lidových novin měly být důvody odvolání manažerské, Navrátil podle nich mimo jiné neuměl odpovídat na některé otázky ministrů.

Babiš kritizoval NÚKIB loni v prosinci poté, co úřad vydal varování před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE. Premiérovi vadilo, že varování vydal, aniž zároveň předložil analýzu dopadů a varování na státní tendry. Metodiku, na jejímž základě mohou správci kritické infrastruktury a významných informačních systémů analýzu rizik užívání technologií zmíněných firem provést, NÚKIB vydal až o tři týdny později.

Premiér Andrej Babiš (ANO) potvrdil ČTK odvolání Dušana Navrátila z čela Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Zdůvodnil to nízkou odborností a nedostatečnými manažerskými a komunikačními schopnostmi. Navrátilova nástupce vybere nová sedmičlenná komise obsazená mimo jiné šéfy zpravodajských služeb. Se dvěma místy v ní počítá pro opozici. Dočasně NÚKIB povede statutární náměstek Jaroslav Šmíd.

„Vláda jednomyslně přistoupila k odvolání Ing. Navrátila z důvodu, že funkci ředitele NÚKIB nevykonával v požadované kvalitě a s potřebnou odborností a projevovaly se jeho nedostatečné manažerské a komunikační schopnosti,“ napsal ČTK Babiš. Šmídem bude podle premiéra zajištěna kontinuita práce úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…