Varování Miloši Zemanovi z ODS: Po volbách může přijít další ústavní žaloba

18.06.2021 17:05

Prezident Miloš Zeman čelí další pohrůžce. A to, že bude pohnán před Ústavní soud ČR, pokud si bude pravomoci svěřené mu Ústavou ČR vykládat po podzimních volbách do Sněmovny příliš široce. Pohrůžku vyslovil místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer (ODS).

Varování Miloši Zemanovi z ODS: Po volbách může přijít další ústavní žaloba
Foto: senat.cz
Popisek: Jiří Oberfalzer

Prezident Miloš Zeman dal opakovaně najevo, že si své ústavní pravomoci umí vyložit velice široce a využít je měrou víc než vrchovatou. Nelze proto vyloučit, že po podzimních volbách, až dojde na otázku koho prezident pověří sestavením vlády, hlava státu využije své kompetence naplno a možná nechá jednání o sestavení příští vlády běžet velmi dlouho. V lednovém rozhovoru pro MF Dnes už připomínal, že v Belgii se vládní většina hledala dva roky.

Zeman je připraven dát první vyjednávací vládní pokus politické straně, která získá nejvíc mandátů. Nikoli koalici politických stran, ale jedné politické straně, což může být hnutí ANO Andreje Babiše, kterému se však nemusí podařit najít jinou stranu, která by byla ochotná vstoupit s ním do vlády.

Ale pokud prezident využije prostor daný mu Ústavou ČR opravdu už takto široce, může kvůli tomu čelit ústavní žalobě. Tou se rozhodl Zemanovi pohrozit místopředseda Senátu Jiří Obelfazer (ODS). Tu je připraven podat, jestliže bude prezident ignorovat ty politické partnery, kteří vyjádří jasnou ochotu spolupracovat spolu a budou schopni vytvořit vládu s podporou Sněmovny.  

„Jestliže by vznikla jediná možnost většinové vlády, on jí nešel vstříc a postavil nějakou menšinovou, pak si myslím, že už by to bylo na ústavní žalobu. Chci avizovat, že jsem připraven takovou žalobu připravit a případně podat. Prezident by tím totiž vytvořil delší časový prostor, aby zde byla vláda bez důvěry, a on si s takovou situací hrál. Chci to připravit, mít to v šuplíku, a jsem přesvědčen, že pro to získám kolegy,“ pravil senátor v rozhovoru pro MF Dnes.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček senátorovi vzkázal, že prezident bude využívat pravomoci dané mu Ústavou a nenechá se senátory zastrašit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…