Varování: Nové hrozby kolem covidu, špinavá hra. Prý už brzy

05.05.2022 9:50 | Analýza

Sněmovna ukončila pandemickou pohotovost, stav zavedený Pandemickým zákonem. Podle nezávislých statistiků si s tím ale dala značně na čas, čísla pandemie umožňovala tento krok již od začátku března, a křivky nákazy stále klesají. Podle sdružení SMIS je práh pandemie na sedmi stech nakažených na sto tisíc, teď jsme pod stovkou. Právník Ondřej Dostál se trochu obává, co vláda předvede na podzim, až počty nakažených zase začnou stoupat. Vládám se totiž lockdownové řízení společnosti velmi zalíbilo, což dnes v brutální podobě vidíme v Číně.

Varování: Nové hrozby kolem covidu, špinavá hra. Prý už brzy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Ve středu v podvečer Poslanecká sněmovna schválila ukončení pandemické pohotovosti. Od čtvrtka tak končí poslední omezení daná pandemickými opatřeními.

„V návaznosti na aktuální pozitivní trend je stabilizovaná epidemiologická situace. Počty pozitivních pacientů klesají. Klesá incidence. Klesají počty hospitalizovaných. Není tedy důvod pro další plošná opatření a není tedy důvod pro to, abychom dál měli v pohotovosti Pandemický zákon,“ vzal si ve středu po osmnácté hodině v Poslanecké sněmovně slovo ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Třeba roušky podle něj mají smysl i nadále, ale není už nutné je nařizovat.

„Ano, covid stále zabíjí. A mnozí z vás to tady řekli dneska, včera. Ano, zabíjí zbytečně ty, kteří se například nenechali včas naočkovat,“ dodal ministr.

Po něm se přihlásil o slovo Tomio Okamura, který uvedl, že SPD návrh podpoří, naopak jej považuje za opožděný.

Pak ve svém projevu zrekapituloval, co jsme za poslední dva roky s lockdownovými omezeními zažili. „Restrikce byly vládou využity jako donucovací prostředek k očkování proti covidu-19 a diskriminaci občanů, na což jsme opakovaně upozorňovali a potvrdil to svým rozhodnutím i Nejvyšší správní soud,“ připomněl Okamura.

A neodpustil si poznámku, že pandemické restrikce ukázaly, kam se od podpory svobody posunula například vládní ODS.

Následovalo hlasování, které skončilo nevídaným poměrem 159:0.

Pozdě, mohlo to být už v březnu

Skupina SMIS ale poznamenává, že tento krok přichází mnohem později, než bylo vhodné. Podle dat, která tato nezávislá skupina matematiků a statistiků eviduje, bylo možné pandemickou pohotovost zcela skončit už 1. března.

Skupina Charta 2022, sdružující kritiky pandemických opatření, oslovila premiéra Fialu a ministra Válka již 5. dubna a poukazovala, že aktuální pandemická data neodůvodňují další udržování opatření.

Právník Tomáš Nielsen v tomto dopise uváděl: „Je nepochybné, že trvání stavu pandemické pohotovosti je zcela neodůvodněné. Jeho další trvání představuje zcela nedůvodný a protiústavní zásah do práv a svobod občanů, zaručených Listinou základních práv a svobod. S ohledem na principy demokratického právního státu není ukončení stavu pandemické pohotovosti právem poslanců Poslanecké sněmovny PČR, ale jejich základní povinností.“

Ke zrušení pandemické pohotovosti společnost doplnila aktuální data. Pozitivita nákazy klesá ve všech věkových skupinách. Ve všech krajích s výjimkou Praha je incidence pod 100 na sto tisíc obyvatel. Epidemiologický práh je třeba u chřipky 1400- 1600 na sto tisíc (skutečně nemocných, nikoliv pozitivně testovaných).

U covidu, který se šíří rychleji, SMIS navrhoval 700. Této hranice bylo dosaženo již na počátku března.

A jak matematici a statistici poznamenávají, žádné z uvolnění, které v posledních dvou měsících proběhlo (třeba konec testování nebo roušky v MHD) se neprojevilo sebemenším výkyvem z klesajících křivek.

Právník Ondřej Dostál, který se stal jednou z hlavních tváří protestů proti pandemickým opatřením, rozhodnutí poslanců ocenil. Obává se ale, že na podzim, až začnou z logiky infekce čísla zase stoupat, bude velmi zvědav na postoj vlády.

Pandemický zákon, který tvoří těmto omezením legislativní podklad, byl přijat na časově omezenou dobu, ale platí až do listopadu. Při jeho platnosti může vládní většina ve Sněmovně pandemickou pohotovost se všemi opatřeními zase „zapnout“.

„S každým měsícem nám přibývají zpětná hodnocení a odborné studie o neúčinnosti restrikcí typu lockdownů nebo zavřených škol,“ dodává k tomu právník, který vedl nejdůležitější soudní spory proti uzávěrám.

Poukazuje také na současnou situaci v Číně, kde strategie Zero Covid právě vytvořila naprosté peklo, kdy je dvacetimilionová megapole svázána zákazem vycházení a zcela kolabuje veškerá sociální infrastruktura. Lidé hladoví kvůli kolapsu rozvážek a jejich protesty na balkónech jsou přehlušovány hlasitou propagandou z amplionů na dronech.

„Zlé jazyky už otevřeně mluví o tom, že o COVID čínské vládě zas tak nejde a že cílem je obnovení ,disciplíny' a státní kontroly nad lidmi z velkých čínských měst, která příliš zbohatla a mohla by se stát nevhodně svobodomyslnými,“ poznamenává k tomu Ondřej Dostál.

Doufá, že po těchto zkušenostech už se na podzim vlna zákazů nevrátí. Propagátoři lockdownů se podle něj historicky znemožnili už dostatečně.

Pokud by se tak na podzim znovu stalo, jsou kritici lockdownové strategie připraveni znovu začít protestovat, jako v minulých dvou letech.

„Kdyby ne... sejdeme se opět u soudů a na náměstích,“ vzkazuje otevřeně Dostál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…