Vás nevolím, s vámi nejdu. Nestraníci prý Babišovi do jeho vlády házejí vidle

03.11.2017 7:17

Hledání nestranických expertů do menšinové vlády hnutí ANO se Andreji Babišovi nedaří. Jeho nabídku odmítl nejen rektor Mikuláš Bek, ale i další odborníci. Šéf asociace malých podniků Havlíček nekývl na post ministra průmyslu, rektor JAMU Medek nebude příštím ministrem kultury. Nabídku měli odmítnout i šéfka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková a bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Vás nevolím, s vámi nejdu. Nestraníci prý Babišovi do jeho vlády házejí vidle
Foto: ReproFoto: TV Prima
Popisek: Andrej Babiš v pořadu Partie.

Post ministerstva školství mezi prvními odmítl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. „Těžko bych mohl být ve vládě, v níž jsou strany nebo strana, kterou nevolím. To nedává smysl. Nejsem volič ANO,“ uvedl pro Echo24.

Plán vítězného hnutí ANO byl sestavit vládu s druhou nejsilnější ODS. Ta ale odmítla i jen vyjednávat o vládě, natož v ní sedět, Naposledy to potvrdil její předseda Petr Fiala ve středu po jednání s prezidentem Milošem Zemanem. „My říkáme opakovaně, že půjdeme do opozice,“ řekl Fiala,

Ostatní sněmovní strany vládu s ANO také odmítly. Zdůvodňovaly to trestním stíháním Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Pouze SPD Tomia Okamury se netají vládními ambicemi. Babiš se tedy rozhodl pro menšinovou vládu s nestranickými odborníky.

Babišovu lákání odolalo už několik lidí. Košem mu dal například bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý a šéfka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková. Předseda hnutí ANO Šedivému nabídl post ministra obrany, Goryczkové ministerstvo školství. Šedivý vyloučil účast ve vládě s tím, že ministerské křeslo by se nedalo sloučit s jeho podnikáním.

Post ministra průmyslu a obchodu také Babiš nabídl šéfovi Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) Karlu Havlíčkovi. „Nabídky si velmi vážím, je to velkorysé, nemohu ji ale přijmout. Nedovolují to moje aktivity. Navíc jsem extrémně vytížen jak v rámci podnikatelského, tak akademického prostředí,“ napsal Havlíček.

Odmítnutí se Babiš dočkal i u rektora Janáčkovy akademie múzických umění v Brně a hudebního skladatele Ivo Medka. Tomu Babiš nabídl post ministra kultury. Medek to vysvětlil osobními, rodinnými i profesními důvody.

V čele ministerstva životního prostředí tak zůstane Richard Brabec, Robert Pelikán v křesle ministra spravedlnosti a Dan Ťok v čele resortu dopravy. Ministr obrany Martin Stropnický by mohl zamířit na ministerstvo zahraničí nebo kultury, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová podle České televize zvažuje ministerstvo obrany. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…