Včera vznikl nový láskyplný vztah. Nebudete věřit, jaká mocná instituce se zamilovala do Trumpa

01.03.2017 11:32

Téměř po každém projevu Donalda Trumpa média referují pouze o negativních reakcích. Včerejší vystoupení amerického prezidenta před Kongresem však překvapivě přineslo odlišné reakce. Dokonce i podle průzkumu CNN a jeho komentátorů prezident zabodoval.

Včera vznikl nový láskyplný vztah. Nebudete věřit, jaká mocná instituce se zamilovala do Trumpa
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

O CNN se rozhodně nedá říci, že by Trumpovi fandila. Stejně tak nelze rozhodně tvrdit, že by americký prezident patřil mezi příznivce CNN. Naopak tuto zpravodajskou televizi často obviňuje z neobjektivity a šíření lží o jeho osobě. Z drtivé většiny průzkumů veřejného mínění realizovaných CNN vychází Trump skutečně špatně. Ten včerejší, který sledoval reakce diváků na Trumpův projev před kongresmany, je ovšem výjimkou.

Jak uvádí CNN, 57 % oslovených diváků konstatovalo, že na ně prezidentův projev zanechal pozitivní dojem. Sedm z deseti z nich se potom domnívá, že prezident ve svém projevu stanovil naprosto správné priority a může posunout zemi správným směrem. CNN sice v doprovodném komentáři nezapomíná vysvětlit, že lidé sledující projev byli patrně Trumpovi nakloněni již před tím, ale přesto jde pro Trumpa asi o nejlichotivější průzkum, který kdy o něm na CNN vyšel.

Nejvíce ocenili respondenti Trumpovy návrhy a plány v oblasti ekonomiky. V ryze pozitivním světle je shledalo 72 % z nich. Přibližně stejný úspěch sklidil Trump za navrhovaná opatření v oblasti boje proti terorismu. Přes 60 % respondentů potom ocenilo i jeho daňovou, imigrační i zdravotnickou politiku. Obama (68 %) i Bush (66 %) sice za svá úvodní vystoupení před Kongresem obdrželi vyšší „známky“, ale zmiňovaných 57 % je i tak pro Trumpa bezesporu úspěchem.

„Sedm z deseti lidí podle CNN reagovalo na jeho projev pozitivně. Bude teď Trump opět tvrdit, že CNN šíří lži?“ reagoval ironicky na zveřejněné výsledky průzkumu CNN ředitel prestižního Uchicago Institute of Politics Daniel Axelrod. Tento a mnohé další pozitivně laděné tweety se překvapivě objevily také na CNN. Snad ještě překvapivější byla reakce komentátora CNN Vana Jonese, který přitom před pár měsíci na sebe upozornil tím, že po oznámení výsledků prezidentských voleb plakal.

„V tento moment se stal Donald Trump skutečně prezidentem Spojených států. Spousta lidí má mnoho důvodů z něj být frustrovaná, ale toto byl z mého pohledu mimořádný okamžik. Lidé, kteří doufali, že půjde Trump do sebe, mohou být spokojeni,“ pochválil Van Jones prezidenta za situaci, kdy vzdal v asi nejvíc emotivní pasáži projevu před přítomnou vdovou hold členovi speciálních námořních jednotek Navy SEAL Williamu Owensovi, který zahynul při akci v Jemenu.

A aby toho nebylo málo, tak byl vůči Trumpovi smířlivý i další komentátor CNN Stephen Collinson. „Bylo povznášející z jeho úst slyšet, že čas triviálních bojů je za námi. Trump překonal sám sebe a pronesl svůj projev ve státnickém tónu. Změna v jeho přístupu byla patrná od samého začátku projevu, kdy odsoudil výhrůžky adresované židovské komunitě a vandalismus na židovském hřbitově,“ konstatuje Collinson.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…