Ve Francii odstoupila premiérka. Macron prý chystá nové impulzy

08.01.2024 21:23

Francouzská premiérka Elisabeth Borneová v pondělí podala demisi v době, kdy se prezident Emmanuel Macron chystal představit dlouho očekávanou obměnu vlády, aby dodal nový impulz posledním třem letům svého prezidentství, uvádí francouzský zpravodajský televizní kanál France 24.

Ve Francii odstoupila premiérka. Macron prý chystá nové impulzy
Foto: Repro Youtube
Popisek: Francouzský prezident, Emmanuel Macron

Po několika dnech intenzivních zákulisních manévrů se 34letý ministr školství Gabriel Attal stal favoritem na nástupce Borneové. Její nástupce zatím nebyl jmenován. V případě jmenování by se Attal stal vůbec nejmladším a prvním otevřeně homosexuálním premiérem Francie.

„Paní Elisabeth Borneová dnes podala demisi vlády prezidentovi, který ji přijal,“ uvedlo prezidentství v prohlášení.

Komentátoři považují tuto změnu za nezbytnou pro oživení Macronova úřadování za poslední tři roky a pro to, aby se z něj po sérii krizí nestala „chromá kachna“.

Od té doby, co Macron porazil krajní pravici a získal druhé funkční období v roce 2022, čelí protestům kvůli nepopulárním důchodovým reformám, ztrátě celkové většiny v parlamentních volbách a sporům ohledně imigrační legislativy, uvedla televizní stanice France 24.

Dvaašedesátiletá Borneová, druhá žena v čele francouzské vlády, tyto problémy ustála, ale pochybnosti o své budoucnosti nikdy nerozptýlila.

Macron jí na své síti X poděkoval za „každodenní příkladnou práci ve službách národa“, aniž výslovně zmínil její rezignaci.

 

 

Kromě Attala, který je podle zdrojů blízkých vládě favoritem na příštího premiéra, jsou možnými kandidáty na nástupce Borneové 37letý ministr obrany Sebastien Lecornu a 43letý bývalý ministr zemědělství Julien Denormandie.  

Borneová vedla francouzskou vládu 20 měsíců a byla teprve druhou ženou v čele exekutivy země. V poslední době se však potýkala s poklesem popularity, její odchod z funkce si podle posledních průzkumů přály dvě třetiny Francouzů, napsala CNN Prima NEWS.

Podle francouzského systému prezident určuje obecnou politiku a premiér je zodpovědný za každodenní řízení vlády, což znamená, že premiér často doplácí na to, když se vláda dostane do turbulencí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…