Ve Slovinsku byl zadržen Ital, který prý poslal otrávený dopis Babišovi

12.01.2015 16:47

Ve Slovinsku už před Vánocemi zadrželi Itala, který je podezřelý, že na podzim poslal otrávený dopis místopředsedovi české vlády Andreji Babišovi. Podle místních médií o tom dnes informovala slovinská policie. Babiš ČTK řekl, že o zadržení podezřelého zatím nemá žádné informace; mluvčí české policie ČTK odmítl poskytnout podrobnosti.

Ve Slovinsku byl zadržen Ital, který prý poslal otrávený dopis Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Muž byl podle slovinských zdrojů údajně zadržen 22. prosince v Nové Gorici a nyní je ve vazbě. Podle deníku Primorske novice policie Itala obvinila z terorismu, protože ho podezřívá, že loni v listopadu poslal Babišovi dopis, který obsahoval jed.

Babiš nevyloučil, že mohlo jít o pomstu někoho z obchodníků, s nímž měl dříve problémy

Český ministr financí tehdy uvedl, že zásilka byla odeslána ze Slovinska. Řekl také, že může jít o pokus o pomstu někoho z obchodních kruhů, s nímž měl v minulosti problémy. Vyloučeno ale není ani jiné pozadí.

"Nebyl jsem informován, neznám podrobnosti. Poprvé mi to psal novinář před chvílí. Neumím si to spojit s ničím. Snad to ten člověk řekne, kdo si to u něj objednal," sdělil dnes Babiš ČTK v reakci na zprávu slovinských médií.

Policie zatím nechce zveřejňovat bližší informace

Mluvčí českého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták ČTK řekl, že česká policie má k případu informace od slovinské strany. Podle něj také česká policie k případu poskytla zahraničním kolegům podněty a spolupracuje s nimi. "V tuto chvíli ale nebudeme zveřejňovat žádné další bližší informace," řekl Hanták.

Podobný dopis s jedem jako Babišovi přišel v listopadu i na české Ministerstvo vnitra. Odeslán byl ze Švédska. Podezřelé zásilky dorazily 9. prosince také na Pražský hrad, na Ministerstvo spravedlnosti a opět Ministerstvo vnitra, jed však neobsahovaly.

V dalším posílání nebezpečných dopisů bylo skupině zabráněno

Generální ředitelství slovinské policie podle webu slovinské televize (RTV) sdělilo, že vyšetřování začalo ihned po obdržení informace o nebezpečných zásilkách zaslaných vysokým českým vládním činitelům. Slovinci přitom spolupracovali s českými a švédskými bezpečnostními orgány.

"Po zatčení odesílatele zásilek se tato aktivita (posílání dopisů) zastavila, což znamená, že skupině, která do toho byla zapojena, bylo zabráněno v dalších akcích," prohlásil podle webu RTV policejní mluvčí Drago Menegalija.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…