Ve Velké Británii už to vře: Kvóty na uprchlíky? Tak to ne

14.05.2015 16:58

Podle serveru Deník.cz vyvolaly plánované kvóty na přerozdělování uprchlíků ve Velké Británii bouřlivé reakce. Na rozdíl od Británie oznámilo Irsko, kam mělo připadnout jen 272 uprchlíků, že přijmou 300 osob. Česká republika, Slovensko a Polsko se ke kvótám staví odmítavě také.

Ve Velké Británii už to vře: Kvóty na uprchlíky? Tak to ne
Foto: Archiv
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

„Nesouhlasím s návrhem vysoké představitelky EU Federiky Mogheriniové, že žádní migranti zachycení na moři by neměli být posíláni zpět proti své vůli,“ napsala britská ministryně Theresa Mayová v listu The Times s tím, že všichni uprchlíci, kteří by byli zachyceni ještě na cestě do Evropy ve Středozemním moři, by měli být vráceni tam, odkud přišli, protože by prý takový přístup akorát přiměl ještě více uprchlíků, aby riskovali své životy.

Vysoká představitelka pro zahraniční a bezpečnostní politiku Federica Mogheriniová prohlásila, že nelze vracet uprchlíky zpět tam, odkud přišli, proti své vůli, protože by mohlo v jejich domovské zemi docházet k porušování jejich základních lidských práv, ať už z politických, náboženských či rasových důvodů. „V mém briefingu na Radě bezpečnosti OSN jsem se odvolávala na Ženevské konvence, což je něco, co bychom všichni měli dodržovat a respektovat,“ řekla Mogheriniová.

„Nemůžeme přijmout situaci, kdy se celé rodiny topí ve Středozemním moři. Nemůžeme se zříct zodpovědnosti,“ prohlásil místopředseda Evropské komise Frans Timmermans s tím, že si není jistý, zda britská vláda přečetla úplné znění plánu pro zavedení kvót pro uprchlíky.

V Irsku je přístup k uprchlíkům odlišný, tamní ministryně spravedlnosti Frances Fitzgeraldová prý prohlásila, že Irsko přijme dokonce 300 uprchlíků místo pro ně plánovaných 272.

Itálie samozřejmě vítá kvóty pro přerozdělování uprchlíků, které plánuje Evropská unie. Země se potýká s velkým přílivem uprchlíků a pánované kvóty považuje italský ministr vnitra Angelin Alfan za znamení „solidarity s Itálií“.

Na Českou republiku by měly připadnout skoro tři procenta uprchlíků žádajících o azyl, tak to navrhuje předběžně kvóty Evropská komise. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…