Ve sněmovně je další návrh na zavedení majetkových přiznání

14.07.2012 11:21 | Zprávy

Ve sněmovně leží další návrh na zavedení majetkových přiznání. Předloha opozičních Věcí veřejných předpokládá, že lidé a firmy by museli přiznávat nabytí nemovitostí za více než 20 milionů korun v jednom roce, u ostatního majetku by byla hranice pětimilionová.

Ve sněmovně je další návrh na zavedení majetkových přiznání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Nejvyšší sankcí by bylo propadnutí majetku získaného z nezdaněných peněz státu a trestní postih.

"Zákon se snaží v maximální míře postihnout všechny možnosti nelegálních příjmů, které by mohly být legalizovány právě nabytím registrovaného majetku, pokud by nebyl jejich původ prověřen," píšou předkladatelé v důvodové zprávě.

Lidé a firmy by museli v případě, že nabudou majetek nad stanovenou částku, podat přiznání. K jeho předložení by mohli být vyzváni také úřady v případě pochybností o tom, že majetek získali zákonně. Pokud by přiznání včas nepodali, hrozila by jim až půlmilionová sankce.

Pokuta půl milionu

V případě, že by lidé nebo firmy neprokázali legálnost nabytí majetku do 50.000 korun, pokuta by byla 500.000 korun. V ostatních případech by státu nezákonně nabytý majetek propadl, od hranice 500.000 korun by hrozil i trestní postih. Propadnutí veškerého majetku i trestní dopady návrh předpokládá tehdy, pokud by lidé nebo firmy nepodali přiznání ani po opakované výzvě.

Předlohu musí nejprve projednat vláda. Rozhodne o ní ale parlament.

Ve sněmovně je před projednáváním i komunistický návrh na zavedení přiznání; vláda s ním nesouhlasila. Lidé by museli podle této předlohy přiznat majetek v hodnotě nad 20 milionů korun, firmy nad 50 milionů korun. Majetek pořízený z nezdaněných peněz by úřady zdanily sto procenty a podaly by podnět policii.

Naposledy se v dolní komoře debatovalo o zavedení majetkových přiznání loni v prosinci. Předloha ČSSD předpokládala, že by lidé museli dokládat výši příjmů, pokud by si pořídili v jednom roce cenné papíry, podíly ve firmách nebo účasti v družstvech v souhrnu za více než pět milionů korun nebo reality dražší než 15 milionů korun. Částky, u kterých by lidé neprokázali nabytí ze zdaněných peněz, by byly zdaněny 76 procenty. Sněmovna tehdejší koaliční většinou ODS, TOP 09 a Věcí veřejných předlohu zamítla už v prvním čtení. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…