Ve sněmovně vznikne školka. Mohou tam i vnoučata poslanců

01.04.2023 8:41

Poslanců máme v České republice 200 a aby mohli pracovat, třeba dnem i nocí během obstrukcí, o zázemí se jim starají stovky dalších lidí. Zaměstnanců sněmovní restaurace nebo lidí, kteří mají na starosti bezpečnost, zapisovatelé proslovů poslanců, a dalších a dalších. Teď by mohla při Sněmovně vzniknout školka pro malé děti poslanců a zaměstnanců.

Ve sněmovně vznikne školka. Mohou tam i vnoučata poslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Podle informací deníku Právo má při Sněmovně vzniknout školka určená pro děti a vnoučata poslanců. Kancléř Sněmovny Martin Plíšek oznámil, že školka vznikne v prostorách Nejvyššího kontrolního úřadu. „Zvažujeme také možnost provozování dětské skupiny společně s Kanceláří Senátu. Budu o tom jednat s novým kancléřem,“ sdělil Právu.

Zaměstnanci Sněmovny budou svým malým ratolestem hradit pouze stravu, ostatní náklady uhradí Sněmovna v rámci zaměstnaneckého benefitu. Na poslance se však toto ustanovení nevztahuje. Ti budou za provoz školky platit, pokud sem své dítě umístí. Vznik firemní školky při Sněmovně iniciovalo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.

Dětské skupiny mohou přijímat děti od jednoho roku, Nelze je však využít na poslední povinný rok předškolního vzdělávání. V dané době dítě musí navštěvovat klasickou mateřskou školku. Své školky pro zaměstnance mají i ministerstva. Existuje školka při Ministerstvu vnitra a tak podobně.

Na stránkách Ministerstva vnitra ČR se lze dočíst, že školka „zabezpečuje předškolní vzdělávání pro děti zaměstnanců Ministerstva vnitra v pracovním poměru nebo státních zaměstnanců ve služebním poměru, kteří tak mohou lépe skloubit svůj pracovní a rodinný život. Veškeré služby spojené s provozem školky zajišťuje Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra“.

Obdobné informace lze nalézt u školky Mašinka při Ministerstvu dopravy ČR a dalších. Není bez zajímavosti, že projekt firemní školky při Ministerstvu zahraničních věcí fungoval jen několik let. Školka fungovala od 1. 9. 2013 do 31. 8. 2016.

Ministerská školka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…