Ve třiasedmdesáti letech skončil lékař. Lidé marně hledají náhradu. Pojišťovna mlčí. Čunek i přesto plánuje "monstrzměny"

16.05.2018 11:07

Aféra kolem krajských nemocnic na Zlínsku a obav z možného omezování zdravotní péče má pokračování. V kraji nedávno vznikla petice „bojující za nemocnice“, jejímž cílem má být „zabránění snížení kvality a dostupnosti zdravotní péče v kraji“. Tu mají ParlamentníListy.cz k dispozici. Na pozadí těchto razantních změn, které postihnou prakticky všechny obyvatele kraje, získala redakce o mnoho "nudnější" informaci. Ta ovšem názorně ukazuje, jak palčivý problém hejtman Čunek přehlíží.

Ve třiasedmdesáti letech skončil lékař. Lidé marně hledají náhradu. Pojišťovna mlčí. Čunek i přesto plánuje "monstrzměny"
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zlínský hejtman, senátor Jiří Čunek na tiskové konferenci ve Zlíně

„Nejaktuálnější informace, o které bychom Vás chtěli informovat. V Holešově náhle ukončil praxi praktický lékař pro dospělé (v 73 letech se není čemu divit). Náhrada není, pacienti volají široko daleko a nikdo je nechce převzít. Pojišťovna to není schopná řešit. Ale hlavně, že Čunek plánuje nový monoblok či nemocnice za miliardy a nemá kdo předepsat pleny," sdělil pochopitelně rozčílený čtenář ParlamentnímListům.cz. Jeho identitu známe.

Připomeňme proto, jak gigantické plány vedení Čunkova kraje má, a zároveň skutečnost, s jakým odporem se krajské vedení potýká.

Podle předsedy petičního výboru Zdeňka Mikela se aktuálně v rámci krajského zdravotnictví odehrávají „překotné změny“ a „nepromyšlené experimenty“. Ty mají být podle Mikela realizovány či připravovány vedením Zlínského kraje a mohou podle něj „reálně ohrozit kvalitu a dostupnost zdravotní péče“. Změny se podle Mikela odehrávají „autoritativně, nepromyšleně“ a „bez zjevné podpory krajského zastupitelstva a lékařských autorit“. „To považujeme za špatné a vysoce nebezpečné. Proto chceme dát občanům prostor, aby tento stav pomocí petice odmítli a vyzvali kompetentní osoby k jednoznačné nápravě,“ uvedl zkraje dubna Mikel v tiskové zprávě.

Zlínský zastupitel Michal Dvouletý (Soukromníci), který sám podpořil petici, k tématu tehdy dodal: „Současné vedení kraje zbytečně bagatelizuje způsob řešení problémů krajského zdravotnictví. Více než rok v krajském zastupitelstvu usilujeme o to, aby změny v krajem zřizovaných nemocnicích probíhaly na základě kvalitní koncepce, která se opře o důsledné analýzy a bude projednána s odbornou i laickou veřejností. Nejen jako krajský zastupitel, ale především jako občan vnímám, jak riskantní je současné žonglování vedení kraje s kvalitou a dostupností zdravotní péče v našem kraji."

Naší redakci se podařil získat rovněž dokument "Rozbor a oponentura úvah o navýšení příjmů holdingu nemocnic Zlínského kraje oproti stávajícímu stavu." V něm se mimo jiné píše, že krajským údajům „chybí alespoň základní vysvětlení, z čeho jsou čerpány údaje a jak byly posuzovány. Jedná se tedy o pouhou modelaci „zbožného přání“, která může mít mnoho výstupů – podle základních vstupních parametrů."

Ing. Michal Dvouletý, MBA

  • Soukromníci
  • zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • krajský zastupitel

Také další body tohoto textu prošly odbornou kritikou, a to především kvůli laickému pohledu autorů. „V tabulce figuruje údaj „celkem“ – tedy kumulovaný zisk (výnos). V reálu nemůže k takovému kumulovanému zisku dojít, neboť každý úhradový rok má jiné parametry úhrady (v DRG úhradách i ve výkonovém způsobu úhrady) – a především – jedná se pouze o teoretickou modelaci."

Závěrečné hodnocení dokumentu? „Z výstupu semináře dne 16. 4. 2018 Koncepce rozvoje nemocnic Zlínského kraje a dále z uveřejněných tiskových zpráv vyplývá, že nebyly prezentovány základní informace, potřebné pro vyhodnocení návrhů překladatelů – a tedy i pro odpovědné rozhodnutí krajských zastupitelů. Modelace v této podobě je nezodpovědným pokusem zahltit zastupitele a občany rádoby odborným materiálem, který vypočítává imaginární zisk z naprosto nereálných předpokladů."

Vzhledem k tomu, že kraj v čele s křesťanským demokratem Čunkem není s to zajistit ani náhradu za přesluhujícího praktika, bude zajímavé, jak se popasuje se svým kolosálním nápadem na fúzi tamních nemocnic. Tématu se budeme věnovat i nadále.

Citujeme z dokumentu, který hodnotí kroky Zlínského kraje v oblasti zdravotnictví:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…