Ve volbě místopředsedy Sněmovny neuspěli Vondráček ani Okamura

23.11.2021 18:17

Křeslo šestého místopředsedy Sněmovny zůstalo i po dnešní tajné volbě neobsazené. Nominant hnutí ANO, bývalý předseda dolní komory Radek Vondráček a lídr SPD Tomio Okamura nezískali dostatečný počet poslaneckých hlasů v žádném ze dvou kol. V budoucnu se tedy bude konat další, v pořadí už třetí dvoukolová volba.

Ve volbě místopředsedy Sněmovny neuspěli Vondráček ani Okamura
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Zástupci SPD na tiskové konferenci

Z výsledků hlasování, jak je oznámil předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO), vyplývá, že Vondráček zřejmě dostal hlasy jen od poslanců ANO a někdejší místopředseda Sněmovny Okamura jen od zákonodárců SPD. Poslanci sněmovní většiny reprezentované ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráty a STAN si sice volební lístky vyzvedli, ale neodevzdali je.

V prvním kole bylo nutné získat ke zvolení nejméně 93 hlasů, volilo 88 poslanců. Vondráček dostal 65 hlasů a Okamura 18 hlasů. Situace se opakovala i v následném kole druhém, v němž zvolení zaručovalo aspoň 92 hlasů. Lístek ale odevzdalo 86 členů dolní komory. Vondráček obdržel 66 hlasů a Okamura 18 hlasů.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Předsedkyně klubu ANO, dosluhující ministryně financí Alena Schillerová po volbě řekla, že sněmovní většina odmítla kvalitního bývalého předsedu Sněmovny, právníka a erudovaného odborníka. "To je demokracie ve vašem pojetí, to je válcování silou," prohlásila na adresu poslanců sněmovní většiny.

Při obhajobě Vondráčkovy nominace Schillerová ještě před volbou uvedla, že byl v minulém volebním období jednoznačně dobrým předsedou a svoji funkci vykonával svědomitě. Místopředseda frakce SPD Radek Rozvoral v projevu na podporu Okamury prohlásil, že je pro toto hnutí nepřijatelné, aby třeba Piráti se čtyřmi poslanci nebo TOP 09 se 14 poslanci měli zastoupení ve vedení Sněmovny, zatímco SPD s 20 poslanci nikoli.

Vondráček a někdejší místopředseda dolní komory Okamura neuspěli v klání o funkci místopředsedy Sněmovny na ustavující schůzi před dvěma týdny. Poslanci tehdy zvolili vedle předsedkyně Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) pětici jejích zástupců, a to Věru Kovářovou (STAN), Jana Bartoška (KDU-ČSL), Jana Skopečka (ODS), Olgu Richterovou (Piráti) a Janu Mračkovou Vildumetzovou (ANO).

Volné místo v předsednictvu patří podle plánů sněmovní většiny nyní už prakticky opozičnímu hnutí ANO. K Vondráčkovi ale mají představitelé koalice výhrady, byť Sněmovnu podle nich vedl profesionálně.

Další volby místopředsedy dolní komory se už Vondráček podle kuloárových informací patrně účastnit nebude. Je možné, že povede ústavně-právní výbor. Výbor bude volit předsedu ve středu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…