Věc je v kompetenci GIBS, tvrdí Chovanec k podezření kolem Tuhého

20.06.2016 14:32

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) upozornil, že policisté, kteří podezírají kolegy z trestné činnosti, se musí povinně obrátit na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). V tiskovém prohlášení tak reagoval na mediální vyjádření šéfa ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jiřího Komárka, který uvedl, že policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z „brutálního“ úniku informací při objasňování hospodářské trestné činnosti. Komárek GIBS kontaktovat nechce.

Věc je v kompetenci GIBS, tvrdí Chovanec k podezření kolem Tuhého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr vnitra Milan Chovanec

„Pokud mají příslušníci policie podezření na trestnou činnost někoho ze svých kolegů, a to včetně policejního prezidenta, pak jejich povinností je obrátit se na Generální inspekci bezpečnostních sborů. Předpokládám, že v této avizované záležitosti její aktéři tak již učinili,“ konstatoval Chovanec.

„Nerozumím tomu, proč v den, kdy někteří příslušníci ÚOOZ oznámili vůli přijít informovat na uzavřené zasedání výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny, pouští tyto údajně závažné informace do médií. Podle zákona je nepřípustné, aby vyšetřování živých kauz probíhalo veřejně, tzv. v přímém přenosu,“ dodal ministr. Takový postup podle něj nebudí důvěru.

Chovanec počítá s tím, že se i s vedením policie zúčastní případného jednání sněmovního bezpečnostního výboru k údajnému propojení policie a zločinu. „Pevně doufám, že celá záležitost není jen další kolo politicko-mediálního nátlaku na vedení policie,“ uzavřel. Policejní vedení čelí kritice ze strany vedení ÚOOZ či hnutí ANO kvůli reorganizaci policie, která sloučí ÚOOZ s protikorupční policií.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který je na pracovní návštěvě Číny, řekl novinářům, že se k věci vyjadřovat nebude.

Komárek dnes sdělil České televizi, že policejní prezident Tuhý je podezřelý z úniku informací. Sněmovnímu výboru chce vedoucí ostravské expozitury ÚOOZ předložit důkazy, které podle něj svědčí o tom, že policie se nereorganizuje kvůli zkvalitnění práce, ale aby byl odstaven šéf útvaru Robert Šlachta. Na jednání výboru chce přijít i Šlachta, hodlá jej informovat o možném propojení policie na lidi z kriminálního prostředí.

Na GIBS se Komárek obracet nechce, protože se prý funkcionáři inspekce pokusili proniknout do spisu v kauze Vidkun. V případu jde o ovlivňování některých trestních kauz a úniky informací z trestních spisů. Přestože obvinění čelí dva vysoce postavení policisté, kauzu vyšetřuje ÚOOZ, nikoliv inspekce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…