Věci veřejné á la Drábek: Trapné, trapné, trapné

15.05.2011 11:55

Věci veřejné machrují. Místo reforem a bez ohledu na koaliční partnery. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek celou mediální kauzu kolem nejmenší vládní strany hodnotí stručně: Trapné, trapné, trapné.

Věci veřejné á la Drábek: Trapné, trapné, trapné

"Nerozumím tomu," vyjádřil se Drábek k záplavě nahrávek VV v nedělní Partii na televizi Prima. "A snad už ani nechci rozumět. Ministři TOP 09 usilovně připravují reformy, zatímco se naši koaliční partneři Věci veřejné spíše upínají na nahrávání se a machrování. Charakterizoval bych to jednoduše: trapné, trapné, trapné." 

Trapnost podle Drábka dosáhla vrcholu únosnosti.

SLEDUJEME téma: Nahrávka VV

Drábkův protějšek v debatě, stínový ministr financí Jan Mládek z ČSSD za nahrávkami vidí ještě jeden důležitý aspekt, jakési skryté manévry. "Věci veřejné potvrdily obavy ohledně toho, že je sponzorují černé peníze, jejich šéf je loutka, internetová hlasování jsou zmanipulovaná atd.," řekl. "Koalice by s tím měla něco dělat, protože je spoluzodpovědná za všechny své ministry. Já mám ale obavu, že pod tím vším mediálním kraválem se v tichosti skryje prosazování zásadních reforem. Pod mediální bublinou VV se pak zapomene, že jde o hodně."

Mládek opakoval, že TOP 09 sice pracuje pilně, ale špatným směrem a s malou podporou voličů. Reformy, které plánuje, se přitom dotýkají všech.

Argumentujete jedním neúspěchem z tří tisíců případů

Podle Mládka je důchodová reforma, jak ji Drábek plánuje, špatná. Povinné fondy jsou rizikové a nemožnost vyvázání se z nich jen nahrává jejich postupnému tunelování. Jako v Maďarsku, kde socialisty zavedený pilíř později pravicová vláda znárodnila.

"Vy argumentujete pouze případy, kde se něco nepovedlo," namítl Drábek. "Bylo by ovšem dobré říct také o těch několika desítkách států, kde to standardně funguje a daří se tomu. V Maďarsku, jak jste sám řekl, nastavila socialistická vláda pilíř špatně. My nerušíme průběžný systém, ale musíme nabídnout i alternativu, protože průběžný systém za několik let už důchody prostě neudrží."

Nemožnost vyvázání je podle ministra logická. "To zaručuje dlouhodobý úspěch toho modelu. Vezměte si, kdyby u nás už takový systém fungoval a přišla by ekonomická krize v roce 2009, to by se okamžitě v návalu paniky 2/3 lidí ze systému vyvázaly, čímž by poškodily i ty, kteří tam zůstali. Přitom teď s odstupem času se trhy opět stabilizují."

Nebudeme lidem lhát

Irsko podle Mládka pro změnu zbankrotovalo tím, že garantovalo ve fondech, co šlo. "Ano, to je pravda," kývl Drábek. "A přesně to my dělat nehodláme. My nebudeme lidem lhát. Hned na začátku jim řekneme: toto nemůžeme garantovat, na to nemáme." Irsko je podle něj dalším z neúspěšných případů, kterými Mládek účelně mystifikuje diváky.

"Vyjmenováváte tu dva tři případy, kde se něco pokazilo. Ale v dalších dvou třech tisících se systému daří skvěle," poznamenal Drábek. Nehodlá prý lidem lhát a bude rád, když sociální demokracie také upustí od veškerých svých garancí, kterými se leckdy prezentuje, jelikož - soudě podle Mládkovy rétoriky - i opozice chápe, že takto garantovat prostě nelze.

"To je krásné," uzavřel debatu moderátor Jan Punčochář. "Politici se shodli, že nebudou lidem lhát."

Čtěte:

Francouzský dopisovatel: Česká politika je opravdový hnus

Konsternovaní odborníci: Věci veřejné? Mrtvá strana. Amatéři

Bárta útočí. Kočí vše natočí a obskočí. V režii Topolánka a Dalíka

Sledujeme Partii Jana Punčocháře

Reprofoto: Prima

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …