Věci veřejné navrhly snížit daň z nafty o dvě Kč na litr

02.07.2012 16:27

Ve sněmovně leží další návrh na snížení spotřební daně z nafty. Opoziční Věci veřejné (VV) navrhly její pokles o dvě koruny na litr. Obdobný návrh ČSSD poslanci nedávno zamítli. Daň podle něho měla u nafty klesnout o 2,50 Kč na litr a u benzinu o 1,50 Kč na litr. Předlohu VV nejprve posoudí vláda, rozhodne o ní parlament.

Věci veřejné navrhly snížit daň z nafty o dvě Kč na litr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nafta, ilustrační foto.

Poslanci Věcí veřejných tvrdí, že kvůli vysokým cenám nafty v Česku se poptávka přesunula do zahraničí. "Cílem této změny je nejen snížení daňové zátěže a podpora ekonomického růstu v České republice, ale zároveň růst daňového inkasa," napsali předkladatelé v důvodové zprávě k novele zákona o spotřebních daních.

Benzín zlevnit nechtějí

S poukazem na jinak nespecifikované odborné studie autoři předlohy uvádějí, že po snížení daně by byl růst poptávky po naftě v Česku tak veliký, že by se inkaso zvýšilo nejméně o dvě miliardy korun. Benzinu se novela VV netýká. Návrh ČSSD zamítla sněmovna hlasy vládních poslanců už v úvodním projednávání v červnu. Vláda s návrhem nesouhlasila. Poukazovala na to, že by se prý propadl výběr spotřební daně. Podle kabinetu by také bylo pravděpodobné, že by snížení daně využili prodejci ke zvýšení svých marží.

V současnosti je v Česku daň z minerálních olejů u motorové nafty 10,95 Kč za litr, u benzinů s obsahem olova do 0,013 g/l činí tato daň 12,84 Kč za litr a u benzinů s obsahem olova přes 0,013 g/l 13,71 Kč za litr. Na pohonné hmoty je dále uvalena daň z přidané hodnoty 20 procent.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…