Věci veřejné podpoří vládu Jiřího Rusnoka

06.08.2013 13:41

Poslanci Věcí veřejných budou ve středu hlasovat pro důvěru úřednické vládě premiéra Jiřího Rusnoka. Po dnešním zasedání klubu VV, na které Rusnok dorazil, to řekla novinářům jeho předsedkyně Kateřina Klasnová. Jde o první sněmovní frakci, která kabinetu vyjádřila podporu. VV mají ve sněmovně 11 poslanců.

Věci veřejné podpoří vládu Jiřího Rusnoka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Tomuto rozhodnutí podle slov Klasnové předcházela celá řada jednání nejen s premiérem, ale i s prezidentem Milošem Zemanem a jednotlivými ministry. Na zasedání poslaneckého klubu Rusnok představil programové priority své vlády, mezi něž patří zejména podpora ekonomiky a boj s nezaměstnaností, a strana ho seznámila s 21 body, které považuje za klíčové.

„Chtěli jsme slyšet, že vláda nebude rozhodovat o dostavbě Temelína, chtěli jsme záruku nezávislého vyšetřování politických kauz, důležité je pro nás i potírání hazardu, který exministr financí Miroslav Kalousek naopak podporoval, zásadní je také problematika lichvy. Dále jsme chtěli záruku zrušení sKaret a hovořili jsme i o transparentních církevních restitucích,“ vyjmenovávala Klasnová některé z nich.

„Na těchto bodech jsme našli shodu, a proto jsme se rozhodli vyjádřit mu podporu,“ zdůraznila. Během zítřejšího hlasování tak Rusnokův kabinet podpoří všech 11 poslanců Věcí veřejných.

Rusnok nyní půjde shánět podporu KSČM a ČSSD. Proti kabinetu chtějí hlasovat strany bývalé koalice ODS, TOP 09 a LIDEM. Spolu s některými nezařazenými poslanci by mohli dát dohromady přes stovku hlasů. Rusnokova úřednická vláda, kterou jmenoval prezident Miloš Zeman po pádu kabinetu Petra Nečase (ODS), tak důvěru s největší pravděpodobností nezíská. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…