Vědci zakládají centrum, bádající o nebezpečí Číny. Do Olomouce si k tomu přivezou experty i z USA

01.03.2019 7:27

Na vliv Číny a její nástroje, kterými jej ve světě uplatňuje, se rozhodl zaměřit tým expertů Univerzity Palackého v Olomouci. „Pro Čínu nejsme tak daleko,“ říkají autoři záměru Sinofon, projektu za zhruba 175 milionů korun z fondů EU. Nejen na kauze Huawei nebo aktivitách čínské finanční skupiny CEFC se podle nich ukazuje, jakým globálním hráčem se Čína stala, píší Lidové noviny.

Vědci zakládají centrum, bádající o nebezpečí Číny. Do Olomouce si  k tomu přivezou experty i z USA
Foto: B. Richterová
Popisek: Česko-čínská konference o spolupráci mezi Cangzhou City a partnery v České republice

Do výzkumu se má během následujících pěti let zapojit na padesát expertů - sinologů, lingvistů, politologů, antropologů či etnologů. Olomoučtí vědci mají ambice se svým projektem Sinofon vystupovat i veřejně, prozradil prorektor Petr Bilík.

Součástí tohoto záměru bude podle akademiku také vznik think tanku s pracovním názvem Central European Institute of Asian Studies (CEIAS). Jelikož je podle nich Čína natolik aktuálním zásadním tématem, je třeba think tank, který poskytne strategické analýzy a odpoví na palčivé otázky doby.

Tato nová platforma tak má nabízet objektivní informace i pro českou politiku a hospodářství. „Snažíme se formulovat náš autonomní diskurz o tom, co Čína je a jak se vztahuje ke svým sousedům,“ sdělil lingvista František Kratochvíl, jenž do Olomouce přišel z elitní univerzity v Singapuru.

Experti chtějí Čínu sledovat zvenčí, aby prý předešli sinofobnímu a sinofilnímu pohledu. Studovat chtějí její působení i na okolní státy v Asii, hospodářské a kulturní aktivity. Ale také čínské prsty vstrkávané do Ruska, na Tchaj-wan, do Vietnamu, na Filipíny anebo i do Střední Asie. „Ekonomický vliv Číňanů už je tam viditelný - investují obrovské sumy do výstavby, do bank. Studie zmiňují, jak Austrálie ztrácí v regionu vliv,“ uvedl kulturní antropolog Martin Soukup.

Ve výzkumném týmu působí velká část cizinců. Kromě Němců, Slováků či Číňanů se v něm ukáží i špičkové osobnosti jako je Viktor H. Mair z University of Pennsylvania (čínská literatura, menšiny Tocharů), Allen Chun, specialista na čínskou diasporu, či Svetlana Jacquessonová věnující se Střední Asii.

Olomoučtí vědci jsou otevření spolupráci. Konkrétní témata hodlají řešit i se sinology z Univerzity Karlovy či s lidmi z Orientálního ústavu Akademie věd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…