Vědec: Klaus byl bez roušky. Měl dostat pokutu! Protože jinak to tu dopadne zle

03.11.2020 13:22

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl imunolog Václav Větvička z Lékařské fakulty University of Louisville. Vyjádřil se mimo jiné k tomu, zda boj s pandemií a jeho důsledky mohou být rozhodujícím faktorem letošních amerických voleb. A podle čeho se máme orientovat ve změti často protichůdných informací o novém koronaviru? Proč je momentálně Česko nejhůře postiženou zemí v Evropě? A kdy se náš život vrátí k tomu, co jsme si zvykli považovat za „normální“?

Vědec: Klaus byl bez roušky. Měl dostat pokutu! Protože jinak to tu dopadne zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před pražským magistrátem probíhá registrace dobrovolníků, kteří chtějí pomoci v souvislosti s epidemií Covid-19. Více informací na pomahamepraze.cz

Větvička byl hostem přímo ve studiu Českého rozhlasu, a tak promluvil i o své cestě z Kentucky do Čech. „Byla smutná. Bylo to asi jako teď se jít projít po Karlově mostě. Tam, kde jsme si zvykli na plné letiště nebo plné letadlo, tak nás tam sedělo 5 a ta obsluha tak smutně říkala, že je hrozně vděčná, že aspoň letíme,“ poznamenal Větvička. 

Anketa

Obáváte se, že islámský terorismus udeří i v České republice?

96%
hlasovalo: 21823 lidí

On sám v USA, kde žije a pracuje již přes třicet let, svůj hlas v prezidentských volbách nevyužil. „Nevolím z takových spíš zištných důvodů, protože tam se dostat do toho seznamu voličů znamená taky, že se člověk dostane na seznam potenciálních členů poroty. A z toho není úniku. Takže když máte smůlu a vyberou vás na něco, co trvá třeba 30 dní, tak vás taky můžou 30 dní zavřít do hotelu bez telefonu, bez televize a tam si prostě člověk užije 30 dnů,“ poznamenal Větvička, že on si toto nemůže kvůli výzkumům dovolit.

Svůj hlas v amerických volbách odevzdalo s předstihem již 90 milionů lidí. Podle Větvičky jde o to, že se obávají toho, aby v řádném termínu nemuseli stát ve frontách, a tím se vystavovat nákaze covidem-19. „Těch volebních kiosků bude letos určitě míň než normálně, to znamená, že pokud by přišly ty stejné počty lidí jako běžně, tak tam ty fronty budou ještě větší. A stát v tuhle dobu prostě třeba 5, 6 hodin ve frontě jenom, abych odvolil, do toho se nikomu moc nechce, takže všichni teda radši sáhli po té možnosti volit poštou,“ poznamenal a odhadl, že bude zřejmě největší volební účast od roku 1908.  
 
A jak koronavirus podle něj poznamenal předvolební atmosféru a ovlivnil volební témata? „Ovlivnil je dost, protože ten rozdíl mezi těmi kandidáty v oblasti té epidemie je samozřejmě stejně velký jako v těch všech ostatních oblastech. Zatímco Trump tvrdí, že prostě je to taková ta chřipčička, a když on to zvládnul za 2 dny, tak proč by se měli ostatní bát a kam na něj a na ostatní s rouškou, takže také proto na těch jeho rallyech skoro nikdo tu roušku nemá, tak u Bidena je to přesně naopak, on je velmi opatrný, jeho prostě bez roušky nikdo nechytí a on říká, že prostě jeho přístup, pokud bude zvolen, bude úplně jiný,“ poznamenal Větvička. A jaký je jeho tip, kdo letos zvítězí?
 
„Tady přiznám, že jsme mě dostal, protože kdybyste se zeptal tak před třemi měsíci, tak jsem řekl jasně Trump. Kdybyste se mě zeptal před 10 dny, tak jsem řekl jasně Biden. A teď mám pocit, že je to opravdu to, čemu tam tak rádi říkají to fifty fifty, protože tam je to s tím volením speciálně v případě Trumpa tak trochu jako tady s volením Zemana. Spousta lidí ho volí a polovina z nich minimálně se k tomu nechce přiznat. Takže všechny ty odhady jsou takový boj s velice nepřesnými čísly,“ podotkl.
 
V pátek vykázaly Spojené státy kolem sta tisíc nových případů koronaviru, což je dosud nejvyšší jednodenní číslo, které od začátku pandemie oznámila jakákoliv země na světě. Čemu se to dá podle Větvičky přičíst? „Ta situace tam se od té české zas tak moc neliší. My tam můžeme o něco víc, restaurace jedou tak zhruba na 50 %, na ulici až na výjimky pár měst roušky nemusíme mít vůbec, musíme mít jenom v krámech nebo v některých úřadech. My ve škole jo. Jinak školy jsou skoro všude zavřené, je to relativně podobné, ale prostě ten počet lidí, kterým já osobně říkám ty koronaidioti, ten je zhruba stejně velký tam jako tady, protože když tady vidím, když jdu z metra a udržuju teda ty odstupy a na schodech mě potom pět nějakých mladíků předbíhá samozřejmě bez masky a mají pocit, že kdyby nahoru vyjeli o minutu později, tak jim ujede svět, tak to je tam v té Americe také. A dokud prostě tahleta část populace, řekl bych, nedostane rozum, tak se to výrazně nezmění, protože momentálně vedle těch roušek, toho mytí rukou a udržování té vzdálenosti nemáme dost dobře žádnou jinou možnost,“ podotkl. 
 
Následně se vyjádřil i k tomu, kde se podle něj stala v Česku chyba, po úspěšně zvládnuté první vlně. „Neřekl bych, že se to zvrtlo, ani bych to nenazýval nějakou druhou nebo třetí vlnou, ten virus tady s náma je a pravděpodobně, pokud nenastane nějaká totální mutace na benigní kmen, tak s náma bude i nadále,“ uvedl. Chybu vnímá v tom, že se vše otevřelo poměrně velmi svižně. „Kdyby zůstalo aspoň něco, dejme tomu, řekněme ty roušky na ulicích nebo prostě něco takového, tak by to rozhodně bylo, ty čísla by byly menší. Ne, že by úplně zmizely. Ale muselo by se to dělat důsledně, jinak to nemá smysl. Já jsem tady 10 dní už a zrovna náhodou jsem 28. října se snažil dostat na náměstí Republiky do metra a řečnil tam bývalý prezident Klaus, samozřejmě bez masky, že jo. A přitom tam bylo policajtů a četníků jak na manévrech a nikoho nenapadlo, že by mu mohl říct, jako račte si vzít masku nebo dostanete pokutu, že jo,“ podotkl s tím, že pokud se to nebude dělat takto důsledně, „tak prostě budeme pořád zavírat a otvírat a budeme mluvit o vlně číslo 35 a bude to pořád dokola“.
 
Své pak řekl i k tomu, kdo může mít zájem na dezinformacích a na dezinformačním choasu. „Tady se osobně domnívám, že to prostě dělají lidi jen tak pro vlastní potěchu na podobné úrovni, jako když posprejujou novou fasádu prostě z čisté zlomyslnosti,“ sdělil.
 

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…