Věděli jsme to! Demonstrace: Policie vytáhla jasná fakta. A důkazy

18.10.2020 18:57

Policejní prezidium uspořádalo v neděli po 18. hodině tiskovou konferenci, na které prezentovalo podrobnosti o zákroku na Staroměstském náměstí. Jednalo se o zákrok proti několika stovkám účastníků demonstrace proti vládním epidemiologickým opatřením, kteří se po skončení oficiální akce střetli s policisty. K nejintenzivnějším střetům došlo v ústí Kaprovy ulice, kterou policie uzavřela.

Věděli jsme to! Demonstrace: Policie vytáhla jasná fakta. A důkazy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na pražské Staroměstské náměstí přišli v neděli protestovat fanoušci sportovních klubů proti vládním opatřením kvůli pandemii koronaviru. Po rozpušténí demonstrace začali řádit

První náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek uvedl, že policie dopředu měla informace, že na akci se chystá 300–500 radikálních fotbalových ultras. Policie prý už v týdnu komunikovala se svolavatelem, varovala jej, že má informace o nebezpečí a zda si je vědom odpovědnosti za to, co se může odehrát.

Anketa

Je dobře, že policie rozehnala demonstranty na Staroměstském náměstí?

80%
20%
hlasovalo: 25654 lidí

Policie chtěla zabránit střetu, proto již před demonstrací prohlížela několik osob a zabavila kromě jiných předmětů i pyrotechniku. Zabránit střetu se však nepovedlo. „Asi 300 radikálů vyvolalo střet s policií,“ shrnul náměstek Vondrášek. Na akci se podle něj podílelo 600 policistů z celé České republiky.

Na závěr náměstek vysvětloval, proč policisté nezasáhli už v průběhu demonstrace. Upozornil na čl. 19 listiny, který garantuje právo shromáždit se a projevit názor. A tyto předpisy mají vyšší právní sílu než vládní epidemiologické předpisy.

„Postup policie považuji za správný,“ shrnul Vondrášek.

 

 

Šéf pražské policie Tomáš Lerch pak popsal, co se odehrálo po skončení demonstrace. Svolavatel byl již v jejím průběhu opakovaně upozorňován, že dochází k porušování vládních nařízení. Kvůli tomu byla akce předčasně ukončena (o tři čtvrtě hodiny dříve, než se plánovalo).

Organizátor na závěr demonstrantům sdělil i to, kudy mají odcházet, protože policie z taktických důvodů uzavřela odchody k vltavskému nábřeží ulicemi Pařížská a Kaprova.

„Bohužel bezprostředně po skončení demonstrace došlo k bezdůvodnému napadení policistů ze strany rizikových účastníků akce,“ vysvětlil. Na to policie reagovala koordinovaným zákrokem pořádkových jednotek. „Byly použity různé donucovací prostředky. Zejména hmaty a chvaty, v určitém momentu byl použit vodní stříkač, došlo i k použití slzotvorných prostředků, zásahových rozbušek, byli použití i koně a došlo k vytlačování vozidly,“ sdělil generál Lerch.

Policie napočítala na své straně po zákroku asi dvacet zraněných, deset z nich si vyžádalo pomoc zdravotní záchranné služby.

Zadrženo mělo být více než sto osob, k dalšímu zadržování v průběhu večera ještě dochází.

První střet popsal Lerch tak, že „rizikoví účastníci, kteří zcela evidentně nepřijeli pokojně demonstrovat, ale přijeli se do Prahy poprat, vyvolali incident s hlídkujícími policisty. Následně kolegové z pořádkových jednotek provedli zákrok. A v tu chvíli riziková skupina začala útočit za pomoci kusů dřeva a kamenů na policisty, provádějící zákrok na ochranu hlídkujících policistů,“ popsal.

 

 

Pokud jde o zranění policistů, neměla by být závažná.

Náměstek Vondrášek zdůraznil, že před demonstrací a v jejím průběhu nebylo cílem policistů upřít někomu ústavní právo na shromáždění, ale pouze zamezit účasti osob, které chtěly narušovat poklidný průběh.

Když byla demonstrace předčasně ukončena, „přišel ten okamžik, o kterém jsme věděli dopředu z policejních zdrojů, že tři sta radikálů zaútočilo na policii“. Na demonstraci bylo odhadem 1 600 lidí, kteří chtěli pokojně projevit svůj názor, a 400 radikálů.

A policie podle Vondráška nechtěla zasahovat ve chvíli, kdy na náměstí bude 2 000 převážně pokojných demonstrantů.

Náměstek policejního prezidenta také zdůraznil, že naštěstí nežijeme ve státě, kde by policie kontrolovala batoh každému, kdo chce projevit svůj názor. Kontrolovali tedy pouze vytipované osoby. A u nich byly před demonstrací zadrženy boxery, nože, pyrotechnika, a dokonce jedna střelná zbraň.

Fotografie zbraní zabavených policií ještě před demonstrací:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…