Vedení ČNB možná zkomplikuje práci Babišově Kobře

29.06.2014 18:46

Vzniku centrálního registru účtů, který by měl pomoci urychlit boj proti daňovým únikům speciálnímu týmu Kobra, možná zabrání ČNB. Informuje o tom server Aktuálně.cz. Centrální registr účtů má detektivům umožnit, aby se nejpozději do čtyřiadvaceti hodin dozvěděli, ve kterých bankách vlastní účty podezřelá osoba.

Vedení ČNB možná zkomplikuje práci Babišově Kobře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká národní banka zveřejnila počet padělků peněz odhalených za rok 2012

Podle serveru dosud trvá vyřízení podobného dotazu až několik týdnů a policisty tak zdržuje.

Podle serveru centrální bankéři, pod jejichž správou má registr běžet, na zatím poslední schůzce s úředníky ministerstev financí a vnitra sdělili svým protějškům, že mají proti celému projektu řadu výhrad. A proti může být i vedení centrální banky. „Na jednání bylo řečeno, že bankovní rada může být proti," potvrdil serveru zdroj blízký jednání.

Centrální banka své výhrady zatím nekonkretizovala

Co konkrétně ČNB vadí, prý na schůzce, která proběhla minulý pátek, řečeno nebylo. „Očekáváme, že se na nás předkladatelé návrhu obrátí s konkrétními návrhy, které jsou v diskuzi. Až na tomto základě může ČNB nějak rozhodnout," řekl serveru mluvčí ČNB Tomáš Zimmermann.

Podle zdroje redakce serveru jde především o neochotu centrální banky schraňovat citlivé údaje.

Podle serveru mělo Ministerstvo financí od vlády úkol připravit do konce srpna balíček legislativních změn, nutných k zavedení centrálního registru účtů. Takový termín je dle serveru po posledním jednání obtížně splnitelný.

Babiš přesto zůstává optimistický. „Věříme, že na základě vzájemné otevřené diskuze návrh brzy dokončíme a bude předložen vládě," napsal serveru v SMS zprávě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…