Vedení Prahy 6 žádá plošné odškodnění kvůli nepitné vodě. Jde o 32 tisíc lidí

01.06.2015 17:20

Podle vedení Prahy 6 by Pražské vodovody a kanalizace (PVK) měly odškodnit plošně všech 32.000 lidí z Dejvic a Bubenče, kteří byli v minulých dnech bez pitné vody. Po dnešním jednání obou stran o tom informovala vedoucí tiskového odboru radnice Libuše Stoklasová. Podle starosty Ondřeje Koláře (TOP 09) by lidé neměli vodu platit celý měsíc, ne jen dva týdny, jak navrhují vodohospodáři.

Vedení Prahy 6 žádá plošné odškodnění kvůli nepitné vodě. Jde o 32 tisíc lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spotřeba vody - ilustrační foto

"Plošné odškodnění by bylo rychlejší a zároveň by zabránilo případnému poškození dobrého jména společnosti PVK," uvedla zástupkyně starosty Petra Kolínská (SZ). Zatím PVK odškodňuje jen ty obyvatele, kteří vyhledali lékaře nebo předloží účtenku z lékárny. Firmy musí předložit dokumenty o ušlém zisku.

Společnost slibuje, že vodné a stočné nebude účtovat dva týdny. Kolář ale řekl České televizi, že firma by vodu lidem neměla účtovat měsíc. Další jednání podle něj budou pokračovat příští pondělí. "My návrh Prahy 6 zvážíme a budeme se snažit najít kompromisní řešení," uvedl generální ředitel PVK Petr Mrkos. Firma bude kvůli odpuštěnému vodnému a stočnému v nejbližších dnech odečítat v oblasti vodoměry.

Bez pitné vody byli obyvatelé Prahy 6 od neděle 25. května do čtvrtka 28. května. Náhradní zásobování zajišťovala PVK 60 cisternami. Praha 6 vozila pitnou vodu do škol a domů seniorů a poté ji začala zdarma rozdávat i obyvatelům. Kontaminaci způsobila zřejmě odpadní voda, která pronikla do vodovodního řadu poškozeným slepým ramenem z roku 1925, které nebylo zaneseno v mapách, a vodohospodáři o něm proto nevěděli. Vodovod v těchto místech navíc vede pod kanalizací, což je zakázáno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …