Vedení sociální demokracie vyzvalo ke zrušení místní organizace v Duchcově

07.11.2014 10:28

Užší vedení ČSSD vyzvalo krajský výkonný výbor ČSSD v Ústeckém kraji, aby zrušil místní organizaci v Duchcově na Teplicku. ČTK to řekli členové grémia. Tamní sociální demokraté se dohodli na koalici s extremistickou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS). Sociální demokracie se už ve čtvrtek od této koalice, kde je vedle DSSS i KSČM, distancovala. Grémium strany dnes také požádalo KVV ČSSD v Ústeckém kraji, aby na krajské konferenci navrhl vyloučení dvou duchcovských zastupitelů.

Vedení sociální demokracie vyzvalo ke zrušení místní organizace v Duchcově
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Pochod v Duchcově

„Byly tam možnosti jiných koalic, naši kolegové to nevyužili. Nesouhlasíme, aby byli v koalici s touto stranou, kterou bereme jako extremistickou a ČSSD by s ní neměla spolupracovat," řekl ČTK ministr vnitra a člen grémia Milan Chovanec. Předpokládá, že krajské vedení o zrušení buňky rozhodne „v rychlém čase".

Foldyna chce s rušením buňky ještě počkat

Místopředseda krajské ČSSD a poslanec Jaroslav Foldyna s vyloučením členů souhlasí. Se zrušením celé místní buňky chce ale počkat. „Zatím nemáme informace o tom, zda koalici s DSSS schválily místní orgány ČSSD. Pokud ne, rušit by se neměla. Pokud ji ale místní organizace schválila, jsem pro její zrušení," řekl ČTK Foldyna s tím, že spolupráce s extremistickou stranou je nepřípustná a chce dalším případným koalicím bránit i do budoucna. „Krajský výkonný výbor ČSSD by měl přijmout usnesení, které bude spolupráci s DSSS zakazovat," doplnil Foldyna.

Koalici s DSSS budou řešit i komunísté

Koalicí v Duchcově se dnes bude zabývat také vedení KSČM. „Určitě nechceme, aby značka KSČM sloužila k zakrývání extremistické politiky. Takovou koalici odmítáme, ale chceme to řešit na základě informací z místa," řekl novinářům místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Zda by mohli podobně jako sociální demokracie doporučit zrušení místní buňky či vyloučení někoho z členů, nechtěl předjímat.

V sedmičlenné radě má mít ČSSD tři zástupce, stejně jako KSČM. Poslední místo má připadnout DSSS. ČSSD má v zastupitelstvu celkem pět lidí, ale členy ČSSD jsou pouze dva z nich.

Lídr DSSS byl pravomocně odsouzen za podvod

V městské radě má za DSSS zasednout lídr její kandidátky Jindřich Svoboda, který ve městě svolával protiromské demonstrace. Protiromské nálady a protesty se loni v Duchcově rozhořely poté, co na ulici na manželský pár zaútočilo několik Romů. Soud v březnu potrestal pět lidí od roční podmínky do tříletého vězení. Podle verdiktu nemělo napadení rasový podtext. Loňská protestní červnová akce DSSS skončila střetem s policií.

Svoboda je také pravomocně odsouzený za podvod. Neoprávněně si účtoval statisíce korun za dojíždění na léčbu do Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…