Vedle Okamury vykoukla nečekaná tvář. Hned se na ni vrhli

26.09.2023 13:21 | Reportáž

Na dnešní tiskové konferenci představilo hnutí SPD známou, ale překvapivou tvář. Jako nezávislého odborníka angažovalo bývalého europoslance Petra Macha. Ten uvedl, že je rád, že SPD akcentuje jemu blízká témata, jako je odpor k euru či vystoupení z EU. Dostal i otázku, zda hodlá za hnutí někam kandidovat.

Vedle Okamury vykoukla nečekaná tvář. Hned se na ni vrhli
Foto: Repro ČT
Popisek: Bývalý europoslanec Petr Mach jako nezávislý odborník pro SPD

Hned zkraje vyzval předseda SPD Tomio Okamura, aby ČR následovala Slovensko, Polsko a Maďarsko a aby i Česko zakázalo dovoz ukrajinského obilí, a to v rámci podpory českých zemědělců. Evropská komise neprodloužením zákazu dle Okamury jedná v rozporu s národními zájmy členských států a podporuje stát, který členem EU není. „Fialova vláda taktéž,“ dodal Okamura s tím, že vlády ve zmíněných zemích postupují jinak.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11912 lidí
Ukrajinské obilí označil za rizikové s tím, že to prokázaly několikrát testy, nemluvě o tom, že snižuje cenu, což poškozuje české zemědělce, zejména ty bez živočišné výroby. „Fialova ukrajinská vláda podporuje ukrajinské obilí, ukrajinské zemědělce,“ sdělil Okamura. Vyjadřoval se i k situaci s nepřizpůsobivými v Ústí nad Labem, ke spolupráci německých policistů s českými na českém území i ke kauze šifrovaného telefonu Víta Rakušana.

Následně hovořili další členové SPD. Jaroslav Foldyna například komentoval tleskání příslušníkovi SS v kanadském parlamentu.

Když promluvil místopředseda Radim Fiala, do popředí předstoupila známá tvář – bývalý europoslanec Petr Mach. Radim Fiala prohlásil, že SPD se chce účastnit vlády vzniklé z příštích voleb. Proto hledají nezávislé odborníky, kteří navrhnou, jak se dostat ze současné krize.

„Já jsem dlouholetý odpůrce eura, odpůrce všlijakých regulací, dotací, jsem zastánce ústavního zakotvení vyrovnaného státního rozpočtu. Jsem autorem knihy Jak vystoupit z EU. Jsem rád, že hnutí SPD je ochotno těmto mým postojům naslouchat a chtěl bych svou argumentací přispět k šíření těchto programových bodů hnutí SPD, zejména v oblasti hospodářské politiky,“ řekll Petr Mach jako vysvětlení, proč přijal oslovení ze strany hnutí.

Doplnil, že pozorovat, jak vládním stranám chybí odborníci v oblasti financí, je frustrující. Současné hospodaření dle jeho slov žene Českou republiku do dluhové propasti. „Já oceňuji, že SPD chce být v této oblasti kvalifikovaná a připravená,“ dodal Mach. Radim Fiala připomněl, že Mach je odborník na ekonomiku, a že SPD má i jiné odborníky – a jako experta na právo představil Zdeňka Koudelku.

Mach dostal od novinářů otázku, zda míní kandidovat za koalici SPD a Trikolora do Evropského parlamentu. Odpověděl, že žádnou budoucí kandidaturu nemůže vyloučit, a že v tuto chvíli je však jen ekonomickým poradcem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

.!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekudli , 26.09.2023 14:14:11
Do EP bych Macha nenominoval, ať zatím radí a počká na parlamentní volby u nás. Uvidíme jak se osvědčí.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…