Vedle sochy Woodrowa Wilsona bude deska na počest Havla

17.12.2012 18:36

Na Chodníku svobody u památníku Woodrowa Wilsona v Praze přibude deska na počest prezidenta Václava Havla. Na její vytvoření se složilo 258 českých a slovenských krajanů žijících v USA. Den před prvním výročí Havlova skonu plaketu odhalili šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg a bývalý ministr obrany Alexandr Vondra.

Vedle sochy Woodrowa Wilsona bude deska na počest Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotografie, květiny a svíčky. Typické zátiší vzpomínek na Václava Havla

Jakmile to počasí dovolí, bude deska vsazena do chodníku u sochy amerického prezidenta. Akci, jíž se účastnilo několik desítek lidí, organizovalo Sdružení amerických přátel České republiky (AFOCR). Chtělo tak ocenit Havlovy zásluhy i světový věhlas. "Havlův vliv ve světě byl mnohem větší, než tady někdy tušili," uvedl Schwarzenberg. "Neměli bychom se sami ukájet sentimentálními vzpomínkami, nýbrž soustředit se na to, o co bojoval. Že o to musíme denně bojovat sami," dodal.

Havlovo dědictví

"Jestliže dnes vzpomínáme na Václava Havla, cítíme, jak nám strašně chybí," dodal Martin Palouš z Knihovny Václava Havla. Havlovo dědictví je podle Palouše nutné převzít bez zbytečných idealizací i bez nesmyslných dezinterpretací.

Loni v říjnu, když byla Wilsonova socha před pražským Hlavní nádražím odhalena, se Havel ještě ceremoniálu účastnil. Zemřel o dva měsíce později. Socha Woodrowa Wilsona, kterou ve válečných letech strhla německá okupační vojska, se před pražské hlavní nádraží vrátila po sedmdesáti letech.

Sdružení amerických přátel České republiky je americká nezávislá nezisková organizace, která se věnuje posilování vztahů mezi Spojenými státy americkými a Českou republikou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

4:46 Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

„Fotit se s cedulkou ‚Slovákům vstup zakázán‘ a potom se předvádět ve slovenském dresu může jen čist…