Veleba pochválil Zemana za jeho vánoční projev. Zejména za větu, kterou jsme už prý neslyšeli 65 let

27.12.2014 22:02

Na rozdíl od řady jiných politiků a většiny českých médií pochválil páteční vánoční projev prezidenta senátor Jan Veleba (SPO). Miloš Zeman podle něj vyslovil několik myšlenek a tvrzení, které u jeho dvou polistopadových předchůdců nikdy nezaznamenal.

Veleba pochválil Zemana za jeho vánoční projev. Zejména za větu, kterou jsme už prý neslyšeli 65 let
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

Veleba ocenil, že prezident pochválil současnou vládu za to, že přináší po dlouhých letech lidem naději a z toho pramenící lepší ovzduší ve společnosti. „Schéma je jednoduché – lidé začínají věřit v budoucnost, zvyšují spotřebitelskou poptávku, a ta přináší následně investiční poptávku. Jak jednoduché, leč dlouhá léta jsme tuto filozofii od hlavy státu neslyšeli,“ uvedl senátor.

Kritizoval sociálnědemokratického politika, člena současné vlády a Zemanova protikandidáta v prezidentské volbě Jiřího Dienstbiera za to, že uvedl, že si nehodlá „kazit Vánoce poslechem takto pokleslého žánru“, čímž myslel právě Zemanův vánoční projev. „Takže roztočení ekonomiky, snížení nezaměstnanosti, nové obchodní příležitosti jsou podle tohoto ministra pokleslý žánr!“ rozčílil se Veleba. K tomu dodal, zda Dienstbier není náhodou v nesprávné straně. „Jestli by se neměl přestat znásilňovat a přejít rovnou ke Kalouskovi, pardon, k panu knížeti?“ K ministrovi pro lidská práva ještě poznamenal, že o životě mimo Prahu toho asi moc neví. „Jaké má informace o životě obyčejných lidí mimo partajních schůzí a pražských salonů a recepcí?“

Veleba také ocenil, že prezident vypíchl další klíčová témata – služební zákon, zákon o přiznání majetku, otevírání obchodu na východ. Za naprosto zásadní větu ze Zemanova projevu ale senátor označil tuto: „V zahraniční politice chci být prezidentem suverénní ČR, která hájí své národní zájmy tak, jako je hájí všechny ostatní státy." „Tato věta v této zemi zazněla od prezidenta republiky poprvé po 65 letech a já cítím povinnost za ni poděkovat,“ uzavřel Veleba.

Celé znění Velebova prohlášení:

Prezident republiky ve svém vánočním poselství, které pronesl jako obvykle spatra, vyslovil několik myšlenek a tvrzení, které jsem u jeho dvou polistopadových předchůdců nikdy nezaznamenal.

Pochválil současnou vládu za to, že přináší po dlouhých létech lidem naději a z toho pramenící lepší ovzduší ve společnosti. A nejenom těm obyčejným lidem práce, ale i investorům. Schéma je jednoduché – lidé začínají věřit v budoucnost, zvyšují spotřebitelskou poptávku, a ta přináší následně investiční poptávku. Jak jednoduché, leč dlouhá léta jsme tuto filozofii od hlavy státu neslyšeli.

Prezident dále zdůraznil naléhavou potřebu růstu zaměstnanosti a označil nezaměstnanost jako ztrátu důstojnosti člověka. Myslím si osobně, že dobře ví, o čem mluví, protože za 10 let pobývání na Vysočině se s tímto problémem mnohokrát potkal tváří v tvář. Na rozdíl od většiny současných politiků. I toto téma jsem slyšel od prezidenta republiky poprvé.

O to víc jsem byl udiven, když jsem si dnes přečetl hodnotící reakce významných politiků. Ponechám stranou vyjádření velkého oblíbence české mediální scény, nikoliv ale voličstva, Miroslava Kalouska, který se dal na stará kolena na umění a na Vánoce si zakoupil obraz „pussy“. Obzvlášť duchaplně se vyjádřil ministr pochválené vlády a Zemanův prezidentský protikandidát Jiří Dienstbier (ČSSD): „Nehodlám si kazit Vánoce poslechem takto pokleslého žánru."

Takže roztočení ekonomiky, snížení nezaměstnanosti, nové obchodní příležitosti jsou podle tohoto ministra pokleslý žánr! Napadá mě, jestli tento donedávna Sobotkův muž není jaksi v nesprávné straně, jestli by se neměl přestat znásilňovat a přejít rovnou ke Kalouskovi, pardon, k panu knížeti? Napadá mě, co on ví o životě mimo Prahu, jaké má informace o životě obyčejných lidí mimo partajních schůzí a pražských salonů a recepcí?

Prezident v následujících pasážích vypíchl další klíčová témata – služební zákon, zákon o přiznání majetku, otevírání obchodu na východ.

V závěru svého vystoupení se prezident vrátil, a podle mne musel, k „demonstraci“ na Albertově a k Pussy Riot. Je velmi zajímavé, že poslanec Jiří Dolejš (místopředseda KSČM) tuto pasáž hodnotí v Právu slovy: „Naznačovat, že kritici jsou řvoucí neandrtálci, je paušalizující, připomínání tématu ruské punkové kapely (Pussy Riot) zavání posedlostí." Chtěl bych panu Dolejšovi připomenout, že tato skupina děv provozujících veřejnou skupinovou soulož ve vysokém stupni těhotenství v jednom moskevském muzeu za plného provozu, je nositelem letošní ceny Václava Havla „za kreativní disent“. Nechci poučovat, ale mám doporučení – tož si pozvěte tuto „kapelu“ na konferenci KSČM, ať si soudruzi trochu pokoukají.

Prezident Miloš Zeman ve svém vánočním poselství řekl mnoho důležitých věcí, které jsem slyšel od hlavy státu poprvé. Pro mne ta naprosto zásadní zněla „V zahraniční politice chci být prezidentem suverénní ČR, která hájí své národní zájmy tak, jako je hájí všechny ostatní státy“. Tato věta v této zemi zazněla od prezidenta republiky poprvé po 65 letech a já cítím povinnost za ni poděkovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…