Velká Británie chce blokovat pasy mladým, aby nemohli odjet za islamisty

19.10.2015 6:29

Britští rodiče, kteří mají obavy, že jejich dospívající děti by pod vlivem radikálů mohly odcestovat do Sýrie nebo Iráku, budou moci požádat o odebrání jejich cestovních pasů. Počítá s tím nová vládní strategie proti extremismu, kterou dnes představí britský premiér David Cameron.

Velká Británie chce blokovat pasy mladým, aby nemohli odjet za islamisty
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Smyslem tohoto opatření je narušit proud mladých Britů, kteří se nechávají zlákat ideologií radikálního hnutí Islámský stát, aby se přidali k této skupině, která ovládá značná území na Blízkém východě.

"Nová vládní 'Strategie proti extremismu' je jasným signálem změny, kterou jsme učinili, abychom se postavili této jedovaté ideologii s odhodláním, rozhodností a s cílem vybudovat větší Británii," prohlásí britský ministerský předseda podle výňatků z proslovu, které dnes citovala agentura Reuters. Kdokoli, kdo bude odsouzen za trestnou činnost spojenou s terorismem nebo extremismem, nebude smět pracovat s dětmi a se zranitelnými skupinami obyvatel, uvede prý také.

Cameron již v neděli zveřejnil plán investovat pět milionů liber (184 milionů Kč) na podporu projektů, které budou bránit šíření propagandy extremistických skupin typu IS na internetu i jinde ve společnosti. Další peníze hodlá vláda utratit na projekt v příštích letech. Cílem je vybudovat celonárodní síť organizací, které by bojovaly proti všem formám extremistické ideologie.

List The Wall Street Journal napsal, že od zahájení konfliktu v Sýrii odcestovalo z Británie do Sýrie a Iráku více než 700 Britů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…