Velká lež Fialovy vlády. Rozpočet podle Schillerové kabinet usvědčuje

24.10.2023 16:06

Boj se šedou ekonomikou se vyplácí, pak se nemusejí daně zvyšovat, když se řádně vybírají, tvrdila na dnešní tiskové konferenci hnutí ANO někdejší ministryně financí Alena Schillerová. Podle svých slov by chtěla, aby si z tohoto vzala současná vláda příklad. Schillerová společně s exministrem Karlem Havlíčkem, poslanci Alešem Juchelkou a Patrikem Nacherem hovořili o tématech nadcházejícího jednání Poslanecké sněmovny.

Velká lež Fialovy vlády. Rozpočet podle Schillerové kabinet usvědčuje
Foto: Reprofoto: FCB Andreje Babiše
Popisek: Tisková konference hnutí ANO - Aleš Juchelka, Alena Schillerová, Karel Havlíček

„Dovolte mi, abych se s vámi podělila o pro mě velmi radostnou zprávu. Dnes byla vydána mimořádně očekávaná zpráva Evropské komise. Česká republika i v době covidu dokázala udržet trend snižování šedé ekonomiky. Když hnutí ANO nastupovalo v roce 2014 na Ministerstvo financí, dosahovalo nevybrané DPH částky 18 %, to znamená, že pokles na sedm procent hodnoty je skvělým vysvědčením všech opatření v boji proti šedé ekonomice, které jsme zavedli. Ať už jde o kontrolní hlášení, rozšiřování režimu reverse charge, boj s daňovými úniky na převodních cenách, rozšiřování kompetencí celní správy, nastavení odpovídající politiky finanční správy a mnoho dalších opatření, EET nevyjímaje. Protože EET i samozřejmě přes dočasné pozastavení přinášelo téměř plný fiskální efekt, protože podnikatelé očekávali, že se k němu vrátíme,“ poznamenala úvodem tiskové konference Alena Schillerová.

„To znamená, že hnutí ANO snížením mezery ve výběru DPH z osmnácti na sedm procent přineslo veřejným rozpočtům 60–80 miliard korun. Z této zprávy mám tedy velkou radost. Boj s šedou ekonomikou se vyplácí, pak se nemusejí daně zvyšovat, když se řádně vybírají,“ uvedla Schillerová a dodala, že by si přála, aby si z toho tato vláda vzala příklad. 

Dále už hovořila k programu Poslanecké sněmovny tento týden. „Hnutí ANO bude požadovat, aby ještě před projednáváním zákona o státním rozpočtu vláda odtajnila, jaké dopady bude mít připravované zdražení elektřiny oznámené v daňovém balíčku číslo 2. Připomínám, že státní rozpočet obsahuje škrt ve výši 51,5 miliardy korun, protože vláda přestane financovat přenosovou soustavu a distribuci elektrické energie stejně jako obnovitelné zdroje. Částku, kterou tím ušetří, hodlá v přímém rozsahu přesunout na konečné spotřebitele elektřiny. Podle výpočtu Svazu průmyslu a dopravy povede tento krok ke zdražení elektřiny tuzemským firmám na trojnásobek. Podle vyjádření ocelářské unie půjde v konkrétních případech ocelářských firem o stovky milionů korun dodatečných nákladů za rok. Podle asociace sklářského a keramického průmyslu dojde k nárůstu celkových nákladů až o 250 procent. A k takto radikálním krokům dochází v situaci, kdy okolní země podnikají konkrétní kroky, aby svému průmyslu s náklady na energie pomohly. Státní rozpočet navržený vládou Petra Fialy ohrožuje konkurenceschopnost českého průmyslu a znemožňuje energeticky náročnějším odvětvím dlouhodobě soutěžit jak s firmami ze třetích zemí, tak s firmami ostatních členských států,“ podotkla Schillerová, že spolu s hnutím ANO chce, aby vznikla debata všech kompetentních ministrů, aby se před projednáváním zákona o státním rozpočtu vědělo, jaké konkrétní dopady bude mít „gigantický škrt na český průmysl“. 

„Na rozpočtu roku 2024 se potvrzuje, že konsolidační balíček není postaven na faktických úsporách, ale na zvyšování daní a na převodu poplatku ze strany státu na spotřebitele. A potvrzuje se, že květnový plán, tak jak byl představen na té slavné tiskové konferenci, byla jedna velká lež. Potvrzuje se, že Fialova vláda udělá vyšší schodek než naše vlády za osm let, a to ještě beru ten nejoptimističtější scénář. A potvrzuje se, že resortní ministři se stávají pouze vystrašenými přikyvovači. Jde o naprosté fiasko hospodářských ministrů,“ sdělil následně někdejší ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. 

Jako poslední na brífinku vystoupil poslanec Aleš Juchelka, který hovořil o sociální oblasti. „Máme pozměňovací návrhy u zákona o zaměstnanosti,“ řekl Juchelka a hovořil i o „rodičáku“. Poslanec Patrik Nacher hovořil například o dlouhodobém investičním produktu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…