Velká schůzka ministrů zahraničí Visegrádu a Pobaltí. Jednali i o vztahu k Číně

01.04.2019 22:49

Severské a pobaltské státy chtějí těsněji spolupracovat s Visegrádskou skupinou (V4) při koordinaci politiky vůči Číně. Prohlásil to dnes litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius, který ve městě Palanga hostil schůzku ministrů zahraničí V4 a států severní Evropy a Pobaltí. Jednání se zúčastnil šéf české diplomacie Tomáš Petříček.

Velká schůzka ministrů zahraničí Visegrádu a Pobaltí. Jednali i o vztahu k Číně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Podle sdělení české diplomacie byly tématy schůzky kybernetická bezpečnost, evropské otázky, globální klimatická změna a vztahy s Čínou. Ministři se zabývali nebezpečím hybridních hrozeb a řešili rozvoj transatlantické spolupráce, vztahy s Ruskem a Ukrajinou, Východní partnerství a migraci.

„Potřebujeme solidaritu, jednotu a koordinovanější postup,“ řekl litevský ministr zahraničí agentuře BNS. Podle agentury DPA se debatovalo o problémech s čínskou firmou Huawei, jejíž výrobky podle některých západních zdrojů představují pro evropské země bezpečnostní riziko.

Ministr Petříček na konferenci hovořil o problematice lidských práv, informoval ČTK tiskový odbor Ministerstva zahraničí. „Od Evropské unie se více než kdy dříve očekává, že bude světovým lídrem v oblasti lidských práv. Nejenže to očekávají naši spojenci, dlužíme to také občanské společnosti,“ prohlásil český ministr.

„Nesmíme rezignovat na tuto globální roli a nesmíme se bát promluvit, když jsou lidská práva porušována – bez ohledu na to, zda se takového jednání dopouští malá země či světová velmoc,“ konstatoval.

Visegrádská skupina sdružuje Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko. Schůzky v Palanze se kromě zástupců Estonska, Lotyšska a Litvy zúčastnili také ministři severských států Švédska, Finska, Norska, Dánska a Islandu. Ministři těchto států se k jednání o regionálních a globálních problémech scházejí pravidelně každoročně od roku 2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…