Velký den pro Británii. Karel III. bude korunován

06.05.2023 8:41

Před zraky světových lídrů a televizních diváků po celém světě se dnes britský král Karel III. ve svých 74 letech dočká korunovace. Ve Westminsterském opatství v Londýně odpřisáhne věrnost Bohu a slíbí, že bude spravedlivě vládnout lidem v Británii i v zámořských teritoriích, kde je hlavou státu. Ceremoniál navazuje na téměř tisíciletou tradici, zahrnuje však i nové prvky, které mají odrážet dnešní Británii a její postavení ve světě.

Velký den pro Británii. Karel III. bude korunován
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

Dnešní korunovace se koná téměř přesně 70 let poté, co tento obřad absolvovala Karlova matka Alžběta II. Její syn se stane čtyřicátým britským panovníkem korunovaným ve Westminsterském opatství. Ceremoniál, který prakticky nemá ve světě obdoby, má především symbolický význam a představuje jakési potvrzení pouta mezi panovníkem, státem a anglikánskou církví.

Král při obřadu usedne na více než 700 let starý korunovační trůn a dostane klenoty jako žezlo, jablko a meč, jakož i pomazání posvátným olejem. V poledne místního času (13:00 SELČ) mu arcibiskup z Canterbury Justin Welby vloží na hlavu Korunu svatého Eduarda ze 17. století. Král pak odjede zpět do Buckinghamského paláce v pozlaceném kočáře taženém osmispřežím, který bude provázet průvod s tisíci vojáky.

Korunována bude také Karlova žena Camilla. Přímo v opatství bude obřad sledovat na 2200 hostů, včetně českého prezidenta Petra Pavla a dalších státníků. Ve shromáždění tentokrát nebude mít silné zastoupení aristokracie, pozvánku naopak dostali představitelé různých náboženství či pracovníci charit. Změnila se také korunovační přísaha, která už neodkazuje na konkrétní zámořská území, kde britský panovník zůstává hlavou státu.

Královská rodina akci připravovala několik týdnů a postupně zveřejňovala její podrobnosti, předem však neohlásila, kdo se po návratu krále do Buckinghamského paláce odpoledne objeví po jeho boku na balkóně královské rezidence. Další neznámou je, zda se naplní předpověď počasí, která na dnešek slibovala déšť.

Klíčovou otázkou zůstává, jak dnešní velkolepý ceremoniál v čase zvýšených životních nákladů přijme britská veřejnost, u níž podle čerstvých průzkumů popularita monarchie klesá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…