Velký průšvih ČT a Václava Moravce. Prohráli soud kvůli tomu, jaké si zve do pořadu hosty. Použili prý tu nejhorší výmluvu

25.08.2020 20:45

Česká televize prohrála soudní spor s Unií obhájců o poskytnutí odpovědí na otázky v rámci povinností, které ukládá zákon o svobodném přístupu k informacím. Právě ty veřejnoprávní televize odmítala poskytnout, u Městského soudu v Praze však se svým odůvodněním neuspěla. ČT nyní běží 15 dní na zodpovězení otázek ohledně hostů jejích pořadů a čeká ji i úhrada nákladů řízení. O rozhodnutí informoval server ceska-justice.cz.

Velký průšvih ČT a Václava Moravce. Prohráli soud kvůli tomu, jaké si zve do pořadu hosty. Použili prý tu nejhorší výmluvu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor pořadu OVM Václav Moravec

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví? (Ptáme se od 25. 8. 2020)

67%
33%
hlasovalo: 13496 lidí

Ve sporu šlo o hlavní diskusní pořad České televize Otázky Václava Moravce. Advokát Václav Vlk si stěžoval, že moderátor si do svého pořadu k právnickým otázkám zve výrazně více státních zástupců či policistů, nežli advokátů či jiných právnických profesí. Dokonce byli upozaďováni i soudci, zatímco strana žaloby si v neděli po poledni mohla dlouze a často bez oponentury prezentovat své verze případů.

Nejznámější „trefou“ tohoto ražení bylo v prosinci 2013 účinkování šéfa policejního protimafiánského útvaru ÚOOZ Roberta Šlachty, který do ČT přinesl nahrávku ze zatýkání Jany Nagyové, později Nečasové, a Moravec mu umožnil ji přehrát a prezentovat po svém.

Již předtím se v médiích objevila fotografie, kterak Václav Moravec soukromně sešel se státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou a právě Šlachtou.

„Říkali jsme si, že se nám to třeba jenom zdá a proto jsme dotazem na Českou televizi chtěli zjistit, jak to doopravdy je. A se zlou jsme se potázali. Proto jsme se obrátili na soud,“ vysvětlil advokát Václav Vlk, proč advokáti hnali ČT před soud.

Při snaze zjistit informace úřední cestou totiž Česká televize v roce 2017 odmítla informace poskytnout s odůvodněním, že je nelze mechanicky vyhledat, ale bylo by nutné pořady vyhodnotit. To by podle veřejnoprávní televize znamenalo vznik „nové informace“, což není součást povinností, které ukládá zákon o svobodném přístupu k informacím.



„Upřímně, odpověď České televize je tou nejhorší výmluvou, kterou používají nejobyčejnější úřady, když se jim nechce vydat informaci o tom, kolik lidí si požádalo o stavební povolení. To říkám už jako profesionál, právní zástupce jak Unie obhájců, tak člověk, který se s touto problematikou setkává dnes a denně,“ uvedl po rozsudku pro server ceska-justice.cz člen prezídia Unie obhájců Václav Vlk.

Česká televize rovněž měla tvrdit, že neví, zda lidé, kteří vystupují v televizi v souvislosti s jiným tématem, nejsou například advokáti. U soudu však pohořela, upozornil, že Unii obhájců šlo o hosty, kteří v pořadu vystoupili, právě z důvodu příslušnosti k advokátnímu stavu.

Nyní má veřejnoprávní stanice 15 dní na zodpovězení otázek, kolikrát byl od roku 2012 do roku 2017 hostem v pořadech nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a vrchní státní zástupci Ivo Ištvan a Lenka Bradáčová.

Dále televize musí poskytnout informace o tom, v kolika případech byl advokát v pořadu přítomný společně se státním zástupcem nebo soudcem.

A to není vše, ČT čeká i úhrada nákladů řízení ve výši 11 228 korun advokátu a členu prezídia Unie obhájců Václavu Vlkovi.

Podle předsedkyně senátu soudu Viery Horčicové veřejnoprávní televize nemůže časovou náročností vyhledávání informací argumentovat. Subjekt podle ní může pouze požádat úhradu nákladů na vyhledávání informací, jejichž zjišťování je náročné povahy.

Způsob, jakým si Václav Moravec vybírá hosty do svých pořadů, se dostane i na jednání Rady České televize ve středu. Radní Hana Lipovská chce téma vznést při projednávání zprávy o rozvoji kanálu ČT24 za první pololetí, která má být Radě předložena.

Lipovská se na to chce ptát šéfredaktora Zdeňka Šámala, který bude zprávu představovat. Lipovská si sama udělala statistiku pořadu Fokus Václava Moravce a zjistila, že za 52 dílů pořadu už někteří hosté stihli i čtyři pozvání. K největším Moravcovým oblíbencům patří kněz, teolog a biolog Marek „Orko“ Vácha, novinářka Petra Procházková, nebo ekonom Tomáš Sedláček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…