Velký strach z Anonymous: Jsou trochu jako vrah Breivik. Co provedou příště

07.02.2012 11:55

Svoji sílu ukázala v minulých dnech skupina počítačových hackerů Anonymous v reakci na mezinárodní smlouvu ACTA. V Česku o sobě dala vědět útoky na webové stránky institucí. Podle komentáře Martina Zvěřiny v LN si Anonymous zaslouží stejné uznání jako masový vrah Breivik, místopředseda zelených Matěj Stropnický si naopak myslí, že útoky hackerů jsou přiměřené.

Velký strach z Anonymous: Jsou trochu jako vrah Breivik. Co provedou příště
Foto: rep
Popisek: Hackerská skupina Anonymous

V lednu podepsaly členské země Evropské unie včetně Česka mezinárodní dohodu ACTA (Obchodní dohoda proti padělání) a od té doby čelí protestům těch, kteří si nechtějí nechat zasahovat do svobody na internetu. Počítačoví hackeři hlásící se k hnutí Anonymous zaútočili na webové stránky sněmovny, vlády a také ODS, jejíž seznam členů včetně soukromých adres či mailových kontaktů také zveřejnili.

Proti přijetí kontroverzní smlouvy od počátku protestovala Strana zelených, podle níž ACTA v zájmu ochrany duševního vlastnictví zavádí nedemokratické a nepřiměřené nástroje kontroly a represe. Ochrana intelektuálního vlastnictví nemůže být podle předsedy zelených Ondřeje Lišky nadřazena základním lidským právům, jako je právo na ochranu soukromí, presumpce neviny nebo svoboda slova a projevu.

Tajili smlouvu, nemohou se útoku hackerů divit

Kromě obsahu kritizují zelení také samotný proces přijímání dohody ACTA, jenž byl prováděn v utajení, bez zapojení veřejnosti a bez poskytování relevantních informací. Proto nejsou poslední akce Anonymous pro členy strany, která se nejvíce hlásí k ochraně lidských práv doma i ve světě, ničím odsouzeníhodným.

„ACTA je průlom do soukromí a coby extrémní opatření bohužel vyvolává extrémní reakce. Hacking vládních stránek je stejně nepřijatelný jako vládní utajování průběhu a výsledku jednání. Detaily známe jen díky europoslancům, kteří si smlouvu vymohli. Že potom hackeři útočí na vládní stránky a ODS, jejíž premiér dohodu podepsal, není s podivem,“ myslí si místopředseda pražských zelených Petr Štepánek.

Na obranu soukromí nebo svobody na internetu je to přiměřený boj

Aktivity hackerů vyvolávají otázky, zda do budoucna nebude stačit místo protestů v ulicích nabourat se do stránek Hradu, sněmovny či vlády, místo přivazování ke stromům na Šumavě bojovat od klávesnice počítače. „Každá forma protestu musí být účelná ve vztahu k tomu, vůči čemu se vymezuje. Stromy na Šumavě od monitoru počítače ochránit nelze. Ale v případě obrany soukromí nebo svobody na internetu jsou naopak zásahy hackerů zcela přiměřené,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Matěj Stropnický, člen předsednictva Strany zelených.

Zcela odlišně vidí akce Anonymous Martin Zvěřina v komentáři pro Lidové noviny. „Fakt, že proti téhle podivné dohodě rebelují nějací teroristé zveřejněním seznamu ´nesympatických´ vládnoucích straníků, nám razantně připomíná, že jsou to stejní obránci svobod jako kleptomani, zastánci rovnoměrné distribuce majetku. Je to sice hodně přehnané přirovnání, ale Anonymous si zaslouží uznání asi stejně jako Anders Breivik vyznamenání za své vražedné řádění,“ míní Zvěřina.

Když nebude po našem, můžeme jít ještě dál

Také Jindřich Šídlo v Hospodářských novinách poukazuje na to, že zveřejněním databáze všech členů ODS včetně soukromých adres šli hackeři za hranu. „Protože za tím cítím jasnou výhrůžku: když nebude po našem, můžeme jít ještě dál. Co všechno si při svatém boji za svobodu internetu budeme moci přečíst? Daňová přiznání? Výpis z účtu? Soukromou mailovou korespondenci? Zdravotní dokumentaci? Přepisy odposlechů telefonních hovorů?“ ptá se Šídlo.

Podle něj je toto svět, kterého se bojí víc než smlouvy ACTA. „Duševní vlastnictví, autorská práva, distribuce obsahu, to všechno jsou poněkud složité věci na to, aby se o nich debatovalo pod permanentní hrozbou, že když budete náhodou zastávat postoj, který se anonymům nebude líbit, tak trochu se mrknou na míru zabezpečení vašich dat,“ domnívá se Šídlo.

Jsme na prahu revoluce, nedotknutelní mají strach

Stupňující se aktivity hackerů mohou v budoucnu ovlivnit mediální, politickou, ale i celospolečenskou situaci. Jak to dopadne v případě, že se hackerům podaří nabourat se do počítačů politiků, představitelů veřejného života a dalších lidí, kteří mohou být terčem korupčního nebo dalšího nelegálního jednání? Může přijít revoluce. A změna poměrů.

Podle politologa Zdeňka Zbořila mohou mít hackerské aktivity dalekosáhlé důsledky. Ne vše se sice přesune do kyberprostoru, nicméně je zřejmé, že naši generaci čekají zásadní změny. „Možná, že jsme na prahu nějaké revoluce, ve smyslu náhlé změny poměrů. A strach těch, kteří si mysleli, že jsou nedotknutelní, tady už je. Tak proč by nedošlo i na korupci, materiální i morální?“ ptá se řečnicky pro ParlamentníListy.cz Zbořil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …