Velký úspěch. 44 lídrů! Fiala se raduje ze summitu

05.10.2022 14:25

Vláda ve středu na svém zasedání s konečnou platností schválila nařízení o zastropování cen elektřiny a plynu, které se bude týkat nejen domácností, ale i malých a středních podniků. Na tiskové konferenci to oznámil premiér Petr Fiala. Ten se již těší na neformální summit Evropského politického společenství, který se ve čtvrtek uskuteční na Pražském hradě.

Velký úspěch. 44 lídrů! Fiala se raduje ze summitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

„Dnes jsme na vládě schválili nařízení o zastropování cen, takže občané budou platit domluvených 6 Kč/KWh za elektřinu a 3 Kč/KWh za plyn,“ uvedl Fiala s tím, že nařízení se týká všech domácností, firem a institucí s odběrem na síti nízkého napětí v plné výši. „Malé a střední podniky na síti vysokého napětí budou mít zastropování 80 % nejvyšší spotřeby v uplynulých pěti letech. Pokud se tedy budou chovat úsporně, tak se ten strop může vztahovat na celou jejich spotřebu,“ doplnil Fiala.

Vláda zastropovala i cenu plynu pro výrobu tepla, což se týká jak bytových domů, které mají vlastní plynové kotle, tak tepláren, které teplo do domácností dodávají. „Samozřejmě nadále pokračujeme ve vyjednáváních na evropské úrovni a hledáme řešení, které by pomohlo největším podnikům, což je úkol, se kterým si zatím neporadila žádná evropská země. Musíme vytvořit rovné podmínky napříč Evropskou unií,“ pokračoval Fiala a dodal, že ceny budou zastropované na celý příští rok a budou se promítat již do listopadových cen.

Vláda zatím podle informací serveru Idnes.cz neprojednávala zdanění mimořádného zisku výrobců energie. Toto zdanění, jemuž premiér Fiala říká „válečná daň“ by se mohlo pohybovat na úrovni 40 až 60 procent. Stát by tak mohl získat až 100 miliard. Mimořádná daň by se mohla týkat energetických firem, bank a také petrochemie. Detaily „válečné daně“ chce vláda představit v průběhu podzimu.

Fiala se na tiskové konferenci věnoval také summitu Evropského politického společenství, který se uskuteční ve čtvrtek na Pražském hradě. Půjde o první takové setkání špiček evropských států v historii. S návrhem na vznik platformy přišel v květnu francouzský prezident Emmanuel Macron.

„Vzhledem k účasti 44 lídrů se nepochybně jedná o historicky největší podobnou akci v Evropě. Čeká nás v Praze vůbec první summit Evropského politického společenství, což je formát, který se stane prostorem pro diskusi a výhodou je, že debata nebude svázána klasickými formálnostmi, které například jsou na jednáních Evropské rady,“ uvedl Fiala s tím, že platforma není vázána na členství v EU.

„Naopak je to snaha vytvořit setkání lídrů všech evropských zemí. Proto tady budeme mít možnost přivítat třeba i britskou premiérku Liz Trussovou. Jsem rád, že setkání proběhne v rámci našeho předsednictví. Těmi tématy tohoto prvního setkání všech evropských špiček bude nepochybně bezpečnost, energetika a další klíčové otázky, před kterými Evropa stojí,“ pokračoval Fiala.

Podle něj není cílem dospět ke konkrétním formálním výstupům, cílem je diskutovat a vytvořit rámcovou shodu evropských zemí v projednávaných oblastech, která by se měla poté projevit ve společných krocích. „Evropské státy totiž mohou prosperovat pouze tehdy, když bude v Evropě bezpečno, a to je snaha nás všech,“ prohlásil premiér.

„Na summit Evropského politického společenství poté v Praze naváže schůze Evropské rady, kde se bude také jednat o energetice a Ukrajině. Půjde dohromady o historicky největší účast evropských lídrů v České republice. S francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, který je hlavním z iniciátorů summitu, a dalšími státníky se bude také ladit budoucnost takových setkání všech evropských lídrů a vypadá to, že by tyto neformální summity mohly probíhat dvakrát ročně,“ dodal Fiala. 

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) označil konání summitu za diplomatický úspěch. „Tento summit se může zapsat do dějin, ale česká diplomacie k tomu musí přispět. Musí být moderátorem a často i nositelem různých témat, i těch nepříjemných, a otvírat je,“ uvedl Zdechovský pro Českou televizi s tím, že silně by zde měl působit český premiér, ministr zahraničních věcí či prezident.

Pozváno bylo 44 zemí. Kromě 27 členů EU se setkání týká šesti zemí západního Balkánu – Albánie, Severní Makedonie, Kosova, Srbska, Bosny a Hercegoviny a Černé Hory. Dále jde o země asociovaného tria Gruzii, Moldavsko a Ukrajinu, poté Arménii a Ázerbájdžán, čtyři země z Evropského sdružení volného obchodu, tedy Norsko, Švýcarsko, Island a Lichtenštejnsko, a dále Spojené království a Turecko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…