Velmi drsný průzkum: Každý čtvrtý Němec by na hranicích na uprchlíky střílel

06.02.2016 12:30

Více než každý čtvrtý Němec by při ochraně hranic před neozbrojenými migranty použil střelné zbraně. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu, který provedl institut pro výzkum veřejného mínění YouGov. Informoval o tom web německého deníku Die Welt.

Velmi drsný průzkum: Každý čtvrtý Němec by na hranicích na uprchlíky střílel
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Průzkum vznikl v reakci na vyjádření šéfky krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) Frauke Petryové. Ta nedávno v rozhovoru pro německé noviny prohlásila, že policisté musejí zabránit ilegálním přechodům hranic, v krajním případě i za použití zbraní. Její prohlášení, i když jej později zmírnila, vyvolalo na německé politické scéně velký rozruch.

  • Celý text v němčině je ZDE

Více než každý čtvrtý Němec, přesněji 29 % dotázaných, by považoval za správné zabránit neozbrojeným uprchlíkům v překročení hranic i za použití střelných zbraní. Za nesprávné to považuje 57 % Němců, žádný názor na to nemá 14 % obyvatel spolkové republiky.

Vicekancléř chce AfD nechat sledovat tajnou službou

V reakci na zmíněné vyjádření Petryové prohlásil šéf německé sociální demokracie (SPD) a vicekancléř Sigmar Gabriel, že stranu AfD by měla sledovat německá tajná služba Spolkový úřad pro ochranu ústavy.

S tím by podle průzkumu plně souhlasilo 32 % dotázaných a 26 % by s tím zřejmě souhlasilo. Naproti tomu 13 % dotázaných prověřování německé protiimigrantské strany tajnou službou plně a 14 % částečně odmítá.

V zemských volbách může AfD uspět

V německých spolkových zemích Bádensko-Württembersko, Porýní-Falcko a Sasko-Anhaltsko se uskuteční 13. března volby do zemských parlamentů. Server Die Welt tvrdí, že AfD má v těchto volbách šanci získat dvouciferné výsledky.

AfD přišla v souvislosti s uprchlickou krizí s radikálními požadavky, které jí přinesly vzrůstající popularitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…