Velmi mrazivé. Mezi Izraelci stále silněji rezonuje „rozhodující plán“ pro Gazu

14.11.2023 16:45 | Monitoring

Izraelská veřejnost podle levicového progresivistického magazínu +972 přijala návrhy izraelského pravicového politika Bezalela Smotricha. Ten představil svůj „rozhodující plán“, podle nějž musejí miliony Palestinců v Gaze buď emigrovat a uvolnit území, nebo se dobrovolně vydat pod izraelskou nadvládu. Pokud by se rozhodli bojovat, byli by prý označeni za teroristy a v nastalé válce by byli vyhlazeni.

Velmi mrazivé. Mezi Izraelci stále silněji rezonuje „rozhodující plán“ pro Gazu
Foto: z internetu
Popisek: bombardování Gazy

Takzvaná Smotrichova doktrína je široce kritizována i mezi izraelským politickým establishmentem, podle magazínu +972 s ní ale ve skutečnosti víceméně souhlasí většina izraelských obyvatel. +972 je levicový progresivistický magazín, který v srpnu 2010 založila skupina čtyř izraelských novinářů v Tel Avivu. Jeho hlavním cílem podle zakladatelů je vyjadřovat nové myšlenky v rámci mezinárodní debaty týkající se Izraele a Palestiny. Autoři jsou známí například odmítavým přístupem k izraelské okupaci palestinských území.

Krajně pravicový sionistický politik Bazazel Smotrich vyslovil myšlenku na „rozhodující řešení“ Pásma Gazy a jeho obyvatel. Třem milionům palestinských obyvatel by se prý mělo nabídnout konečné ultimátum. Buď vzdát se svých národních aspirací a nadále žít na své půdě v podřadném postavení, nebo emigrovat do zahraničí. Pokud se místo toho rozhodnou chopit se zbraní proti Izraeli, budou označeni za teroristy a izraelská armáda situaci vyřeší. Smotrich dokonce hovoří i o zabíjení celých rodin, žen a dětí. „Válka je válka, musejí se zabít všichni, které je třeba zabít,“ měl uvést Smotrich.  

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17095 lidí
Tento plán byl izraelskými politiky označen jako bludný a nebezpečný. Podle průzkumu veřejného mínění nyní většina Izraelců podporuje operace izraelské armády v Pásmu Gazy, což podle progresivistických novinářů z magazínu +972 ve skutečnosti ukazuje, že by podpořili i Smotrichovu doktrínu.

„Ve skutečnosti je izraelské veřejné mínění o Gaze, kde se Smotrichova vize realizuje s krutostí, kterou možná nepředpokládal ani on sám, nyní ještě extrémnější než samotný text plánu. Je to proto, že Izrael v praxi odstraňuje z programu první nabízenou možnost – podřadnou existenci bez národní suverenity, kterou až do 7. října volila většina Izraelců,“ píšou levicoví novináři.

Ti upozorňují, že brutální útok Hamásu přišel v kontextu desetiletí útlaku a okupace, což ale izraelská společnost vůbec nereflektuje. Do 7. října se prý Izrael o Pásmo Gazy vůbec nezajímal a nechával ho napospas hladu a bídě. „Pokud jde o většinu izraelských Židů, více než dva miliony Palestinců v Gaze měly držet jazyk za zuby a přijmout svůj hladomor. Ale dnes už ani tato možnost není uspokojivá, a tak se Izraelci shromáždili za novým ultimátem pro Gazu: emigrace, nebo vyhlazení,“ tvrdí novináři a připomínají, že útok na Gazu je součástí plánu na vysídlení Palestinců, což se už hromadně děje.

V současném diskurzu je emigrace často prezentována jako humanitární hledisko, které velkoryse umožňuje palestinským civilistům opustit oblast bojů. Ve skutečnosti byly od 7. října nuceně vysídleny přibližně tři čtvrtiny obyvatel Gazy, především ze severu, a izraelská armáda je nadále bombarduje ve všech částech pásma.

„Pro značnou část izraelské veřejnosti jsou Palestinci snáze přemístitelní než nábytek v obývacím pokoji. Vzhledem k tomu, že vyhnání obyvatel Gazy dává většině Izraelců smysl, je odmítnutí Palestinců podřídit se moci izraelského režimu vnímáno jako existenční hrozba a dostatečný důvod pro jejich vyhlazení,“ mají jasno progresivističtí autoři.

Izraelská společnost podle nich přijala Smotrichovy myšlenky a je schopna obětovat životy všech Palestinců v Gaze za konečné vítězství, které krajně pravicový ministr ve svém plánu slíbil. Smotrichova logika prý navíc prosakuje i do přístupu státu k vlastním palestinským občanům, kteří čelí rostoucí míře perzekuce a represe než kdy dřív. „Není náhodou, že hlasy této komunity v dnešní době téměř zcela chybějí ve veřejném prostoru; jsou vystaveny zatýkání a obžalobě za pouhé přihlášení se ke své národní identitě,“ tvrdí novináři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kdo nebude emigrovat nebo nás nebude poslouchat, ten je terorista, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesafec , 14.11.2023 19:23:34
Jestli ten pravicový izraelský politik není náhodou nacista.

|  8 |  0

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…